назад

Тревога в Лондон: Шотландия тръгва към втори референдум за независимост

17:43 | 09 май 2021 | Редактор: Виктор Стефанов 212 19405

Коментари 212

предполага децентрализация, но измислиха пандемията и постепенно въвеждат антидемократична практика. Тхова е начин да ограничат веременно децентрализацията.

Успех Шотландци, прървия път англичаните би ви прецакаха

Iron Maiden:---Wake alone in the hills With the wind in your face It feels good to be proud And be free and a race That is part of a clan And to live on highlands And the air that you breathe So pure and so clean When alone on the hills With the wind in your hair With a longing to feel Just to be free Is it right to believe In the need to be free It's a time when you die And without asking why Can't you see what they do They are grinding us down They are taking our land That belongs to the clans

"от най-голяма полза, когато работим заедно" Казва го човек, който отдели Англия от Евросъюза?!.... А референдумът през 2014-та е имал тези резултати, защото в рамките на ЕС няма толкова съществено значени дали шотландия е в границите на Великобритания или не. Но сега има...

Очевидно назрява историческия момент, в който Обединеното кралство стига до своя край... Северна Ирландия търси възможност за обединение с Република Ирландия и оставане в ЕС. Шотландия също вижда възможност за отделяне от Великобритания. Така на практика остават само Англия и Уелс в рамките на старото кралство. На практика, с решението си да напусне ЕС, английската корона постави началото на края на своята хегемония...

Остатъците на «империях» се разпадат: шотландската независимост е спасение от Брексита

Волът рие, на гърба му пада. Англия се изтегля от Индия, но как, като разделя страната на две по етнически признак. Дели я на Индия и Пакистан и ги сблъсква, конфликт без край. Изтегля се от Китай, като го разделя на Китай и Тайван и ги сблъсква, конфликт без край. Искате ли още примери за Pax Britanica? Апропо, ако руските танкове не бяха в Берлин през 1945г. сикхите и до сега щяха да ги разстрелват завързани за дулата на топовете.

Проблемът не е, че Индия е разделена (там така или иначе щяха да се разделят), а че границите не са разчертани, както трябва от англичаните. В този район, където е днешен Пакистан населението е предимно мюсюлманско. Заради неправилно разчертаните граници в последствие и Пакистан се дели на 2 части: Пакистан и Бангладеш. Същите тъпотии са направени след ПСВ от Англия и Франция в Близкия Изток и затова сега там непрекъснато има конфликти, които допълнително се подклаждат от САЩ и Израел. Относно Китай, пропуснал си Хонг Конг, който остана английско доста години и след като го предадоха обратно на Китай през 1997 г. сега пак има конфликт.

Военноморската база Клайд (HMNB Clyde, HMS Neptune) една от трите действащи бази на кралските военоморски сили - най-известна като център на британските ядрен сили, въоръжени с ракети Trident. Статистиката показва, че ако Шотландия се отдели, като самостоятелна държава ще заеме 6-о място в света по най-важния показател (БВП на глава от населението), като Великобритания (вкл. Шотландия) заема 16-о място в същата класация. По предварителни оценки, природните ресурси на Шотландия, възлизат на 34% от природните ресурси на Великобритания. В шотландски води са почти всички нефтени платформи в северно море (British Petroleum). Така, че едва ли ще е толкова лесно отделянето на Шотландия от кралицата майка.

Те ти булка Спасовден.

нищожно нищожество с претенции и грандоманщина, населено с полудиви гладни варвари пияници. През лятото ята комари, през зимата бели мечки. Ако Сибир имаше някакво значения, братята китайци отдавна да са го населили и засадили с култура, ориз и зеленчуци. Обаче никой не иска да рине кал до кръста и да преяжда с черен хайвер от Байкал. В цяла Якутия, която е колкото четири Франции живеят 400 хиляди нещастници, колкото Люлин и Младост взети заедно, обаче са разпръснати по села и паланки на разстояния колкото от София до Виена. Разстоянията между тъпанарите са толкова големи, че телефонните разговори са с марсианско забавяне от 15 минути. Например ако някой местен реши да си търси жена, различна от сестра му и братовчедките, трябва да се запише космонавт.

Алоо тук става въпрос за Великобритания...

Олигофрен! Под коя статия какво коментираш?

Ти си проЗ ГЕРБаджия -НАЛИ , щом не знаеш къде и под коя статия коментираш !! Събуждаш се и започваш да плюеш по нещо си ( в случая Русия ) без дори да мислиш - просто една ПЪРВОСИГНАЛНА реакция , типична за ПРИМАТ !!!

По начина на писане тоя си е чист протестър. По същия начин врякайте в теб и в народното събрание и на площада.

Къде видя тук Русия бе кртен? Поредния малоумник с измит мозък. Взимай куфара, визата и бягай при твойте в техния рай!

Разпадът на “световния ред” и на империите продължава. И Англия вече не е това, което беше.

Тук да Борис Джонсън важи с пълна сила поговорката: “С твоите камъни по твоята глава!” Още когато Джонсън активно агитираше за Брекзита се издигнаха трезви гласове да се помисли, че така се създава много неприятен за английското правителство прецедент за в бъдеще, знаейки настроенията в не толкова обединеното кралство! Така че ако някой е учуден от този развой, значи не внимава или е глупав.

Стърджън прилича на комунистка, горската Шотландия, вечните неудачници. Но тъй като към Англия има достатъчно ненавист, много вероятно е да се помогне на комунистическото джудже "отвън"

Само гледаме в канчето на другите. Почакайте да видите скоро центробжните процеси в "Демократична България". Като решат турците да направят подобен референдум, половината България ще отпадне включително цялото черноморие. Тогава ще стане интересноооо.

Колега ти 8 клас имаш ли завършил ?

А по-полека! България не е съставена от 3 различни кралства и парче от 4-то кралство като Обединеното Кралство. Отделно законодателствата са съвсем различни тук и там. Като коментирате мислете малко, ако има с какво.

Това , че нямаш хал хабер колко са турците в България си е само твой проблем.

Лондон вече не е сериозен фактор! Първи рунд Хонгконг! Втори рунд Ирландия! Трети рунд Шотландия! Неизбежно пропадане по спиралата надолу...:)

Забравихте Индия, Пакистан, Кения, Нигерия, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Китай.... Обаче Великобритания има достатъчно оръжия и армия да затрие света. Така че са си фактор. Подобно е на Русия, която вече не е и сред 10-те най-големи икономики и където народа живее по-зле от България, а армията подобно ба българскатае въоръжена с автомати от вторатасветовна.....фактор са и ще са такъв заради ядрените бомби......

Благодаря, че допълни! О, да забравих! Русия е колкото две Полши с население 147 М върху най-голямата територия на света и икономика колкото Италия... :)

Нищо не знаеш.......пишеш простотии !

съответно и по-отворените националности. цитирам по памет Алвин Тофлър отпреди 40 години..

Не виждам никакъв проблем. Новият референдум ще завърши като стария. МАШИНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРОГРАМИРАНИ ДА ПРИЕМАТ САМО ГЛАСОВЕТЕ ПРОТИВ ОТДЕЛЯНЕТО НА ШОТЛАНДИЯ.

гласува с машини там!?!

САЩ спешно да пратят воиски в Шотландия и да бомбандират Англия до признаването на независимост на свободния шотландски народ.

дето нямат една успешна мисия от как съществуват? SAS все още са елита на елита, пич!

Тези шотландци са толкова зле и по-тъпи дори и от БГ нацията..да се оставят на акъла на тази тъпа патка....пусни им 1-2 млн индийци и пакита да ги заличат и готово.

Тебе какво те бърка дъртьо?

Дедко, я си взимай мизерната пенсия и ги остави шотландците на мира. Те да не са искали да излизат от ЕС? Шотландия гласува ПРОТИВ излизането от ЕС. Така, че сега на Борис Джонсън ще му се стовари на главата целия популизъм.

тук сте мнооого ,не няма да ви пуснат в Шотландия да гласувате за отделяне от Великобритания ,а онези там не са глупави колкото вас и всичко ще си остане така , както е в момента! излишно се пените!

за англетата! Тъкмо ще се отърват от още един кърлеж и то най-големия!

Значи всички ще са доволни. Идеално! :)

са естествени за сбодните общества и затова шотландия тръгва към шот-екзит

кога ще го оправите този ваш сайт? Колкото по модерен, толкова по лош става! Все по трудно се пускат коментари тук или това е, част от свободата на словото в БГ , с което се наредихме на 114 място май беше !?

Всичките ПРОБЛЕМИ започват от Футболните отбори- Фирми за ритане на топка.. Собствениците на тия фирми, за да ВЗЕМАТ пари от награди, принуждават Зрителите от своя града да бият зрители от други градове и да плашат работниците( футболистите ) на други футболни отбори( фирми). Затова и в България, и в Испания, и в Великобритания, хората се бият по между си и се карат, а през това време разни африкански ДЯВОЛ- маймуни КРАДАТ Парите и Работата на хората в тия държави, Разни Трафиканти на Наркотици и маймуни прехвърлят футболисти - маймуни да ЗАВЗЕМАТ Испания и Великобртания... В Испания, по същия начин има едни баски, които се бият с другите испанци и искат да се отделят от Испания .... ЗАРАДИ вредните футболни фирми.. Преди няколко години, в България, хората от Пловдив, София, Варна и Бургас, се биеха заради разни футболни фирми/ отбори. Хората ходят на ЦИРК да гледа зрелище и шоу. Ходат и на Театър и на Кино да гледаш зрелище. Обаче тия фирми за ритане на топка принуждават зретелите да се бият едни с други.. Пълни МОШЕНИЦИ... По- добре да ЗАБРАНЯТ футбола и ще се оправят нещата и в Великобритания и Шотландия и в Испания...

баба Никола тук... мож ли обаче да кажете поне една смислена причина, Шотландия да се отцепи от Великобритания? и логично обяснение, вас какво ще ви стопли това?

Причина: Шотландия и хората там още от римско време са били трудно подвластни на южняците на острова. И съответно пък са били и унизявани и гл Дани като друг по- долнопробен народ. Сиреч различни. Сега щом тъй и тъй са различни искат да се отделят. Евентуално полза за България: имперското поведение и последващата от това английска надменност малко ще спаднат и с по- малка мотивация бритиш посолствата ще бомбардират демократично с искане за гей паради.

Разделяй и владей ...

Обяснявам за неуките копе.енца дето не правят разлика между държава, федерация от държави и ОБЛАСТ и сравняват Каталуния със Шотландия: ШОТЛАНДИЯ е държава не област като Каталуня. Нещо подобно на бивша Югославия. Югославия беше федерация от държави с централно управление в Белград. И накрая се разпадна. Каталуния е област. Все едно Хасково да обяви референдум или тексас за се отцепи... не става. Ако шотландците кажат да ще се отделят от ЮК. Друг е въпроса какво ще стане на референдума. Референдум ще има, но шансовете за независима Шотландия са около 50 ва 50 .

до някъде.. Тексас не се знае дали няма да се отцепи, отдавна напъва.

Как си представяш държава , като САЩ , ядрена сила с над едно милионна армия, считана за най могъщата военна сила в света да остави Тексас да се отцепи. По-скоро ще ги избият до крак. Всички сме ги виждали демократичните американци на какво са способни. А то освен Тексас и за Мюхен се говори, че иска да се цепи....

Текасас е част от тези САЩ и то най-голямата и финансово силна. А има и други мераклии. В момента в който кажат Хоп, ще получат истинска подкрепа от поне още 10 щата .

Вижадм , че си доста " учен " та затова имам въпрос : Според теб Америка ще "избие до крак Тексас , в случай че иска да се отдели .." - А какво стана с " демокрацията г-н Учен и Знаещ - Значи когато съскаш другите да се цепят е "демокрация " , а когато е на твоя задник се сещаш че си "ядрена сила" която започва да избива - Така ли !!! Е какво да правим с демокрацията тогава ?!

То и Германия е федерация от държави. Значи и тя като Югославия трябва да се разпадне на отделни държави!

са у тая федерация?!?

Тексас е държава. Щат т.е. State означава държава. САЩ са федерална република подобно на Русия, Германия, Великобритания и т.н. Да и а вероятност Тексас да реши да се отцепи подобно на Бавария или Шотландия. Испания не е федерална държава май. Не съм запознат, но мисля, че областите им са със значително по-налйо автономия. Прочие аз се надявам Европа т.е. ЕС да приеме федерална форма или поне конфедерация с една армия с федерална полиция с федерален съд и прокуратура. Сега мафиотите в ЕС са хванали господ за шлифера. Осъдени мафиоти в една държава се водят първи клас привилегировани инвеститори в друга държава в ЕС.

Похвална е подкрепата ти за Шотландия, но за Каталония грешиш. Каталония всъщност е била държава и дори е била такава до по-късно в сравнение с Шотландия. Катaлонскто княжество е анексирано от Кастилия (каквото е било официалното име до 1833г. на испанската държава) с декретите Nueva Planta през 1714г., т.е. 7 години след като Шотландия вече е била абсорбирана от Англия. Дотогава Каталония е била формално независима страна, със свои отделни език, история и институции, в династичен съюз с Арагон от XII-и век и с Кастилия от XV-и век. Това са неща, които елементарно лесно могат да се проверят в нета. Причината на Шотландия да ѝ бе позволено да има вече един референдум е, че на Острова винаги са били наясно, че държавата им се състои от 4 нации. А испанците, понеже там духът на Франко още витае, предпочитат да се преструват, че държавата им е еднонационална; което разбира се противоречи на историческата истина, предвид факта, че каталонците, баските и галисийците са съвсем явно и ясно отделни националности със свои езици, традиции и етнически територии. А ето и едно любопитно сравнение - английският език започва да навлиза в Шотландия през XII-и век, когато тамошният крал Давид създава нови градове (т.нар. сега royal burghs) и кани колонисти предимно от Англия, докато до анексирането на Каталонското княжество с гореспоменатите декрети през XVIII-и век, никой не е говорел испански в Каталония. Толкова за това доколко Каталония е просто провинция.

"Смело сърце"

Отивам за “Смело с ръце”

е чист файк. На никой на острова не му пука за мераците на една бабка в критическата.

50 годишна "бабка"? Явно си някой 17-18 годишен пикльо!

аз пък съм дядкана подобни години, но не искам да съсипам един народ за лична изгода като нея!

Великобритания е също като Испания. Централното правителство Трябва да Разреши Референдум за да се случи отделянето. Но Шотландският парламент=Шотландците Искат Референдум и отделяне! Ако им бъде Отказан Референдум Шотландците заявиха,че ще го направят без да им пука дали Централното Правителство е против !! Всичко е точно както в Каталуния! Какво ще направиш ЕС ...ще подкрепи ли отделянето на Шотландия/Каталуния или ще е Против !????

Ми не, не е същото. Законите на Испания и Великобритания са съвсем различни. Даже Испания вече обяви, че ще подкрепи Шотландия за ЕС.

Ситуацията в Шотландия и Каталуния е напълно ИДЕНТИЧНА ! Нужно е формално Разрешение от Централните правителства за референдум ! Но при огромно мнозинство в автономните Парламенти ЗА референдум,...Отказ на Испания или Великобритания да го дадат...е Фашизъм и вероятно Шотландия ще опита да се махне както Каталуния.

че ЕС трябва да хрантути и тях, ако ги приеме. А вече си има едни с гайди дет за нищо не стават ,а само тарикатлъци продават, за кво са им втори? и как ше се разберете сите гайдари, дет чакате на готово?

ли ще храните овчарите от шотландско, ако случайно кацнат в ЕС някой ден?!?

Нищо не разбираш. ШОТЛАНДИЯ е държава не област като Каталуня. Нещо подобно на бивша Югославия. Югославия беше федерация от държави с централно управление в Белград. И накрая се разпадна. Каталуния е област. Все едно Хасково да обяви референдум... не става. Ако шотландците кажат да ще се отделят от ЮК.

Ще подкрепи, естествено! Все пак Острова вече не е член и в Брюксел въобще вече няма да им пука дали ще разсърдят англичаните. :)

Независимост за Шотландия и добре дошла в ЕУ.

Също и за Каталуния .

Бг да не последна в ЕС , това е единствен шанс да минем на предпоследно място за известновреме.

От Шотландия пристигат добри вести

Сегашната демокрация е уникална. Тя е способна да убеди дори и 80% гласували хора, че тяхните желания, колкото и да са правилни, са вредни за самите тях,

Не. Просто англичаните ги излъгаха при първия в Шотландия, че няма да излизат от ЕУ и следващата година стартираха Брекзит. Така, че има съществена промяна в условията спрямо първия референдум за независимост.

Сори Борка. Искаше Брекзит - те ти Брекзит!

Що за идиот трябва да си, щом си съгласен, дори земята на която е построен домът ти, да е собственост на една дърта вещица, наречена кралица. И дори да не смееш да помислиш, че съдбата ти е собственост на мултинационални компании, и алчни банкери.,а държавата ти е поробена от банкови институции,определящи дори и колко пенсия да вземеш, и данъци да платиш

За разлика от Великобритания, където последните стотина години не са посегнали на чужди земи, то в "неидиотска" България за последните 30 години имаме безброй кражби на имоти, имам дори приятели, на които се оказа, че видни мутри им строят в техния двор, имаме куп заграбени чрез "разследваните" с години заменки, а за строежите на пясъчни дюни, скали, градски градини не искам и да споменавам. Та, кои са идиоти казваш?

Единствената разлика между България и Великобритания е дъртата вещица. Ако изключим нея, идиотите са същите. Просто ние ище не сме достигнали западния стандарт, и начин на живот, и все още не можем да се усетим. Макар, че един българин ни го каза преди 40 години, и то от Лондон, но ние, като "пълни идиоти", не можахме да го разберем

на коя планета живееш и как отстояваш там свободата си, реален роб на мутри?

Аз не съм роб на мутри, а на всички хора, които никога няма да разберат, че мутрите са ни направили роби

не разбра ли,че шотландския народ вече си каза няколко пъти,че не иска да се отделя? Бавна ли е или тъпа, да не е рода на бойче?

80% от народа я подкрепя ама тъпото парче тук да се изкаже..... Абе тъпо тъпо човече умри в адски мъки

Тук акцента е за бойче , дреме му на троля за поличките .

Тъпото парче ви каза навремето тук,че реферанума за брекзит ще спечели! И спечели! Тъпото парче ви каза, че брекзита ще стане и се случи,нали! И сега тъпото парче е готово да се хване на бас с тебе на 1000 Английски паунда ,че Шотландия по своя воля няма да напусне никога Веикобритания. 80 % сте дебилите в БГ официално и тук си личи под 80% от статиите! Колко от вас могат да покажат Англия и Шотландия на карта, като много ги познавате?!?

са лакоми,но не и тъпи.... няма да изпуснат пая за сух лебец само щото на тая дърта чанта и се иска да е по премиерка отсега.

Току що я избраха кръгъл кретен

те Я изборат ен пъти вече , ама лакомата иска по висок пост,кое не разбираш? Само,че за сметка на хляба на народа в ШОТЛАНДИЯ!

става интересно за Борчо

Когато демокрацията не се зачита за нищо се провеждат избори/референдуми за едно и също нещо през 5-6 години или през 4 месеца.

Ссср се разпада на поне 20 държави, и това се прие като голям успех. И защо сега за Великобритания да не може, няма ли да е успех

ами ще ходим да работим в шотландия тогава а не в англия

в Шотландия ще тисеопутиутката! Всичко е по скъпо отколкото в Англия , а освен да гледаш овце не знам, какво друго ще правиш..еле па като се отцепи и няма да ги финансира кралството.

Лакомата патка няма да успее да прецака цяла Шотландия!

Дробете!..Дробете! Никакви съюзи ! ...Майната им !!

Да нямам кахъри, да гоо ,щото ми отичат м дете и много боли!

Лондон е ДОНОР на Шотландия. Но Шотландия имала ДЕМОКРАТИЧНИ СТРЕМЕЖИ. ЕС ще хрантути шотландците :). ... Стърджънката да беше отгледала ПОНЕ 1 дете преди да определя бъдещето на шотландските деца!

Лондон не плаща, колкото Брюксел.

Да, ама НЕ. Великобритания беше вторият донор на ЕС след Германия - ПОВЕЧЕ ДАВАШЕ, ОТКОЛКОТО ПОЛУЧАВАШЕ. Освен това Великобритания напусна ЕС заради ДИКТАТА на Германия и Франция.

Туй твърди Фараж. Сума ти научни проекти в uk бяха спряни, заради брекзита. Те искат да перат пари като Швейцария и Лихтенщайн, ама трудно ще им се получи, щото Люксембург е голямата пералня и сумати фирми се изнесоха - паундът при всички положения ще евтинее още.

От двете кюфтета дето ги имаш, ще трябва да дадеш едното на шотландецо.

Минаваш в ...лични неща!!

Нефта в Северно море английски или шотландски беше?

За нефта не знам, но в Англия пият вода от Шотландските планини.

"за обсъждане на нашите споделени предизвикателства и как можем да работим заедно през следващите месеци и години, за да ги преодолеем". Е това явно не важеше на референдума за ЕС.

Сполука!!

И кой ще ги остави да се отцепват? Помним какво стана с Каталуния. И какво ще ядат в Шотландия? Или мислят че ще им подарят газовите находища?

Х..я мой!

Испания е централезирана, Кралството - не. Тъй че Лондон трябва доста да им плати, за да останат, иначе ги пиши бегали.

И газовите и нефтените са във водите на Шотландия.

В момента ,в който Шотландия се отцепи, те ще подадат документи за членство в ЕС.те и затова искат независимост, за да лапат от еврофондовете, понеже англичаните не им плащат достатъчно. Заедно с проблемите в Ирландиите, Лондон си вкара страшен автогол с този Брекзит. Не само,че половината от банките се изнесоха в Дъблин, Париж и Франкфурт, но и държавата им е пред разпад. Май Кейт и Уилям ще си останат херцози, понеже може и да нямат кралство. Лондон ще поевтинее и пак ще си е готин град, макар и не толкова важен.

Да не се присъединят към .. Евразия!..?

е що така в ДЕНЯТ на Оная ви Европа :)

Най- много за брекзит беха в Уелс. Те там се женят млади и по поне 2 пъти. Първият брак е винаги с офца. Обаче, като имат толко много офце, не знам що им е толко скъпо агнешкото бе! Купих си за Великден бутче, 12 паунда килото да ге!

Там като вида стадо офце да пасе и си винаги си викам "Я, на некой уелсец семейството излезнало на пикник!"

можеше да се изръсиш и 20 паунда за кило грас фед, органик ...Не си се охарчил много споко ..аз например се изръсих 45 паунда за едно бутче..ама нали жената е етикъл, съпортив към локал органик фармс....

27 паунда кихнах брато за 2.25 кг бутче и 3 паунда деливъри, та 30 паунда общо.

Ми ,,ядат уя,, .безплатно, ..да гее?

Към новината