Мъжкото хоро в Калофер кандидат за списъка на ЮНЕСКО

Уникалното мъжко хоро на Калофер се готви да кандидатства за прочутия Списък на природното и културното наследство на ЮНЕСКО. Идеята е на кмета Румен Стоянов.

Обратно в новината

Коментари - Мъжкото хоро в Калофер кандидат за списъка на ЮНЕСКО | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А пък като го сложите в списъка на юнеско, да видите тогава пияните европейски младежи какви ще ги вършат. Англичаните ще скачат в хорото направо от моста, като от балкон в слънчев бряг. Та за какво ви е това освен, ако не да вземете някой лев. Ако искате да е автентично не правете нищо повече. Явно обаче лакомията е основната движеща сила.

БРАВО , Калофер ! Всяка година изпълвате с гордост българина и му връщате надеждата , докато ви има , ще я има България.

Прекрасна Българска традиция . Вековна ! Практикува се само от истински мъже , а такива в Калофер не липсват . Мекокитчестите късопишльовци от девет дерета вода ще донесат , за да омаловажат древния ритуал :)))))) Не им се получава . Още нашите предци - праБългарите / по гръцки и изопачено наричани Траки / са практикували този ритуален мъжки танц във водата - за здраве и пречистване . Браво на Калоферци !

Какъв "древен" ритуал, бе брачед! Тая пиянска оргия в реката датира след 1990-та!

Датира от столетия , възражда се след 1990 г.

......

Старата индианска песен "Вождът Мечката ме почерпи с питие"?

За пияното хоро в Калофер не знам, но тричането на кучета ако кандидатства в Юнеско ще предизвика шок и ужас. Ще се прочуем моментално.

"Уникално" ориенталско хоро изпълнено в студена вода от пияни мъже - древен ритуал на не повече от 100 години. Байраците, крясъците, хулиганските изцепки, бабаитлъка и повръщането го превръщат в културна забележителност от световна величина :)

Всяка година на туристите се обяснява като на идиоти да не влизат да развалят ритуала, нито знаят песента, нито знаят хорото ... но пак и пак има пияни идиоти, които искат да се снимат за Фейсбук и да покажат "патриотизъм" като джапат из реката и псуват.

Нима не си забелязал, че пиян като обяснява на друг пиян често резултата е неочакван.

НЕТа и съм разочарован. Хорото са го донесли курдите когато османите са завладяли источна Европа и до сега се поскача само в териториите където са били османите. Но си е ориенталски танц и израелците го играят: еврейская народная песня хава нагила. Така пише......

В повечето случаи народните традиции по градове, села и паланки са префинено езичество. Префинено е, защото не е диво като езическите традиции от много старо време /средновековие и античност/, но по същество не са християнски.

Трудно за разбиране на смисъла на това хоро в ледената вода? Едва ли ще впечатлим света с тази гледка.

с проституция! Водата е живот, изобрети ли ве4е света ти как да съществуваш без вода, жувотно просто?

Само 4-та ми обясни или не знаеш къде е ч-то или се правиш на много отворена?

Има още много да изчиствате тази традиция. Без грам алкохол и повече дисциплина докато се изпълнява хорото във водата!

Марш на Обонго да 4истиш традициите!