назад

Водата в България става все по-оскъдна и все по-скъпа

09:35 | 05 януари 2020 | Редактор: Владимир Събев, БНР 291 12255

Коментари 291

Водата е природен ресурс, но не е безплатен. Водните оператори плащат такса на Басейнова дирекция, която е към Министерството на околната среда и водите. За да стигне вода до населението плащаме за суровината/водата/, електроенергия, водоснабдяването и канализацията, аварии и други ростоянни и променливи разходи. Грешно е разбирането, че природните ресурси са неизчерпаеми. Първо явно са изчерпаеми и второ трябва да достигнат до нас . Е да се замислим, като консуматорско общество, с какво и как съсипваме собственосто си съществуване

С тези изчисления излиза че Софиянци трябва да се къпят всеки ден а това не е вярно. Много от водата не достига до абонатите а тече в земята- ако загубите са поне 50 процента а не над 70 ще е по ниска цената- Сега като свърши концесията дано не е подновят .

Май май, работата е ,че във вода газим, жадни ходим. Вали достатъчно, но като я оставиш да си изтече, нямаш вода много ясно. ВиК системите искат и поддръжка!

Малко пръскат господарите ви с алуминиев барове оксид сулфиди сребърен йодит, бяхте произвели трайна половин година суша 2019 като пръскайте всеки ден и изсушавахте облаците и пречехте на циркулацията на водата и формирането на дъждове над планините....сега монтираха и над 20 000 микровълнови печки минаващи над България, който помнете ми думата ще стават клечката и ще палятнпожари над изсушените гори през лятото - зимата ще ви пръскат с неидентифицирани вируси, лятото ще ви опичат

" Най-много консумират софиянци - 126 л/чов./ден"! Спокооо, сега като им вземат водата за Перник, ще намалят миенето.

Реалните загуби от технически неизправности не надхвърлят 20% и в най-лошите ВиК. Това, което са сметнали от НСИ е по-зле от стакмистика. Големите загуби на ВиК са от кражби и от не събрани такси от абонатите. Другото е фалшиви новини. Ако се направи баланс на постъпилата вода в магистралните водопроводи с обявените загуби и това, което стига до нас се вижда, че тази вода не може да се подаде по съществуващите водопроводи до населението. Един професор от ВИК факултета на УСАГ преди 5 години направи такова искане, за ремонт на ВиК системата на един град, но се оказа, че само водата за загубите не може да се достави до града по съществуващите магистрални водопроводи.Те нямаха необходимия капацитет да я доставят. При направата на Закона за водите от Евдокия Манева по Костово време имаше "водни сдружения" като частни ТД. Бяха се приготвили да ни дерът кожата. Костадин Паскалев успя да отмени тези текстове от ЗВ и това му коства политическата кариера. Няма по-сладко нещо от това да богатееш за сметка на хората, като ги изнудваш за нещо, което ти е жизнено необходимо и без което живота свършва.Точно казано товае класически случай на рекет и монополизъм. След това възстановиха водните сдружения като водни оператори. Сега предстои да се навакса това, което водната мафия изпусна за тези 15г. Никак не е случайна кризата с водата в Перник. Също и искането на Борисов за национализация на ВиК. Защо ОбС-София не прекрати концесията на Софийска вода? Много просто- губят комисионните от франсетата. Ако направят тази национализация населението на селата и градовете в страната ще спонсорират населението на 5-6 града, при това доходите на хората в тези градове са от 2 до 3 пъти по-високи от тези на това население. Истински бандитски грабеж. Фабриката за фалшиви новини е в правителството и НС.

манипулативна дрисня

това е проблема със водата в БГ! Във всеки град или село мрежата е от татово времи и Вик само скубят,но нищо не влагат! КАто стане проблем запушват и избова на метри и така докато се закрепи временно мрежата до следващия теч. От момента на откриване на пробелма до реакция от вик може да минат и 70 часа .През това време се леее питайна вода по улиците. Но на тях не им пука заото ще запишат загубите на квартала, в който е станало и ще избият един пари допълнително! Гражданите немогат да стопанисват мрежата, а само да подават сигнали . Време е по ЗАКОН вик да поемат загубите, защото те са стопаните на мрежата и дори водомерите да са тяхна собственост ,както е с електормерите.

около 5 милиона живущи наистина в България, при толкова язовири и планини, при нормален климат, наистина е необходима отрицателна организация, за да докараш страната до това положение. Сечете горите, изоставете грижата за реките и язовирите - само така бързо ще я докарате до пустиня тая територия.

Разбирате добре, колко измами има в тази статия, написана единствено за да манипулира населението и да "оправдае" поредния МНОГОМИЛИАРДЕН грабеж на народа, чрез поредното увеличение на цената на водата, която е ДАР ОТ БОГА и е сътворена още преди появата на растенията и животните. Престъпниците купуват водата от язовир Искър, примерно, на 0,1 стотинки кубика. Купувач е ВЕЦ Пасарел, собственост на френската държавна EDF (Elictricite Deu France), които после я "продават" на Веолия (френско-чифутска фирма изгонена заради грабежи по целия свят) и същите престъпници, КОИТО НЕ СА ПЛАТИЛИ НА БЪЛГАРИЯ НИТО СТОТИНКА ДИВИДЕНТ ЗА ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ОТ 1999-та година насам, ВЪПРЕКИ, че Столична Община държи 33%, а ОПГ ДКЕВР им гарантира 300 000% ПЕЧАЛБА, продават на гражданите същата вода за 3 лева на кубик, или 3000 ПЪТИ ПО-СКЪПО = 300 000 ПРОЦЕНТА ПЕЧАЛБА, уважаеми дами и господа, бивши другарки и другари! ТАКАВА ПЕЧАЛБА НЯМА НИТО В ОРЪЖЕЙНИЯ БИЗНЕС, нито в наркотиците на Бойко, нито в трафика на проститутки и педофили на Серго, нито в НАП, нито в ОПГ ЧЕЗ, нито и в ОПГ ТОПЛОФИКАЦИЯ. НАРОДЕН СЪД И МАСОВО БЕСЕНЕ ПО УЛИЦИТЕ И РАЗСТРЕЛИ В ОРЛАНДОВЦИ ТРЯБВА. Къде си НАРОДЕ!!!!!!!!!!!!

Ние сме свикнали все да е мокро при нас и затова консумираме повече вода. Преди водата им е стигала на българите, защото се окъпят на селската река или чешма 1 път през пролетта, когато се стрижат овцете, 1 път през есента след гроздобера, за да не лепнат много, през лятото - чат-пат 1-2-3 пъти, а зимата по изключение - веднъж с претоплена тенджера в метално корито, най-често след инциденти при клане на прасета и кокошки, въргаляне в кюмюра...И сега ние като идваме тука да се заселваме, потреблението на водата се вдига и става дефицит. Но няма страшно - в Либия пречистват морска вода и пият, а Средиземно море е далеч по-солено от Черно море, освен това Искъро е много дълбок, плюс т'ва и Тунджа край Калофер, ама да се мисли да не влизат с дрехите вътре и с цървули и галоши!

Чудя се как да реагирам, нито е смешно, нито е тъжно, малко на жалко ми прилича. Значи време е да се върнем към традициите и в къпането, т.е. освен хора и ръченици във всяко езеро посред зима, но и да почнем да се къпем 2-3 пъти в годината, така ли предлагате?

Три пъти годишно е напълно достатъчно в домашни условия - баня. Нема да броим на морето или в реката, язовира.

Вода не се губи. Тя е в кръговрат. Както от нищо нещо не става, така и от нещо нищо не става. Предната година може да бъде разделена на 2. До август месец някъде и след това. Накрая имаше супер малко дъжд и сега липсва сняг. Но преди това например в София валя по 2-3 пъти на ден. Температурите лятото бяха 20+ градуса, вместо примерно 40. На Рила юли месец валяло сняг. Може би точно това залъга тези, че има предостатъчно вода и са харчели за ток прекалено много. Водата бе разпределена неравномерно за годината.

Докато ходим жадни и мръсни от оскъдната вода какво ни пречи да изправим пред СЪД виновните? Просто е.

Говориш празни и общи приказки...Коя власт може да изправи на съд виновните? За да се осъществи това, ще е необходима коренно различна от сегашната власт на частната собственост.

Веднага след проклетия 10 ноември 1989 година започна целенасоченото и системно унищожаване на държавните предприятия и институти, които се грижеха за водния сектор в социалистическата ни икономика. Новопоявилата се капиталистическа върхушка приватизира и унищожи "Водпроект", "Водоканалпроект", "Хидропроект", "Хидрострой", "Агропроект", "Заводпроект", "Софпроект", "Енергопроект" ................ Предприятия в които работеха и творяха най-добрите специалисти геолози, хидрогеолози, хидроинженери и проектанти, създали през годините на народната власт хиляди язовири, водохващания, водоеми, помпени станции, деривации, водни тунели, водоснабдителни и напоителни канали, сондажни кладенци и каптажи, пpечиствате.ни станции...... Всичко това вече е далечен спомен. Построеното и изграденото тогава беше изоставено, занемарено и непрекъснато се разрушава. Стотици, даже хиляди проекти в областта на водното дело останаха нереализирани и прашясват някъде в архивите или са захвърлени в небитието.

Клатете гората, подготвяйте народа за новата си далавера - да вдигарте цената на водата и да сте природно безхаберни! Осечете и останалите гори у нас и ги продайте на турци и гърци, да са награбите до насита с народна пара! Мислете само за пари, пари, пари и пак пари! Другото няма значение! Вие ше избягате като плъхове в лошия момнет, а ние ще останем тук, в България! Дай Бог никога да се не срещаме с вас!

Таз статийка ми намирисва на поръчкова. Продадоха се водите на България, а сега ще ни облъчват, как водата в България намалявала, заради климатичните проблеми .... "Дрън дрън, ярина" му казват на това. В същото време минералните извори в София си текат необезпокоявани и вместо да ги ползваме, ще правим музей .... Изобщо .... Нямам думи!

Възможно е да преиграват в статията, но наистина не е валял дъжд изобщо тази есен. От Варна се включвам - тук от Септември насам е имало общо 7-8 дъждовни дни. Ето сега на 25.12 валя за първи път от доста време и след това вече 2 седмици не е капвало нито дъжд, нито сняг

Не отричам кличатичните промени, хич даже, но в случая преиграване е правилната дума, според мен!

Пак в София е най- добре и се позакърпи работата, ама из страната е трагедия... Бате може само да харчи едни пари, но всъщност за реформи хич не го бива. Водният сектор иска реформи и модел. Да вземат модела на Франция или Германия или някоя по- развита страна и да го приложат с европейски пари. България е със сух климат и водата е кът и нова ще става все по- изразено с времето.

Що е то "да се национализират всички водоснабдителни дружества ..."? - Ляво, дясно или нещо средно? А защо бяха "приватизирани" те, както и енергоснабдяването?

изказваш се смешно и глупаво! ВиК продължават да са държавни обаче като общинска собственост! Нищо не е приватизирано! Точно Бойко иска да направи приватизацията по искане на Световната Банка ! БОЙКО Е ЧОВЕКА КОЙТО УНИЩОЖАВА БЪЛГАРИЯ!

Леле!

По телевизиите съобщават за разни главни водопроводи не виждали ремонт от 50 год, от 60 год...?!?!? Това нормално ли е? А, водата средна цена - 3.00лв/м3.... И нищо не се ремонтира - парите се прибират и какво правят с тях?!?!? Като дойдат да копаят в нашия квартал и като им кажа: Абе, какво става - 3.20 лв/м3 ви плащаме и вечно всичко е за ремонт и ми свиват рамене и презрително ме гледат - ама трябва да им хванеш лопата, да ги зачешеш и пак да се отговарят после. С увеличенията ВиК си оправяли вземанията от не изрядни платци..... Чакай малко ве, като имаш да взимаш - подкови се законово и с големият френски ключ затваряш тръбата и мнооого бързо ще си получиш част от парите. Намерили лесното - останалите балъци ще плащат за наглетците.... Аз като имам да взимам пари от някой - във ВиК ли ходя? С тази система, с която уж си оправят несъбираемите вземания са за съд в Хага на тема нарушени права на хора, които съвестно си плащат.

Като няма вода защо има частни ВЕЦ??? Ние няма да имаме вода а едни хорица ще правят пачки!На маймуни ни направихте,маскари с маскари!

ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО РАЯТА ХОДИ ДА ТРОПА ХОРА И РЪЧЕНИЦИ ПО МАГИСТРАЛИТЕ ...........ЗАЩО В ГЪРЦИЯ ,РУМЪНИЯ ИСЪРБИЯ НЕ Е ТАКА

Някога бях някъде прочел,че в римският град Августа Траяна, по водопроводите се осигурявала приблизително по днешни мерки към 200л/на ден.Сега 2000 по-късно се осигурява двойно по-малко.Няма как при това интензивно сечене на горите от ГиЦаните и никакво залесяване, да не намаляват водните ресурси.Може да се отбележи,че един от символите на Екоглосност ,беше борбата срещу проекта "Места" ,който целеше изграждане на система от тунели и язовири да намали оттока на водата към Гърция ,като с това не се нарушаваха международните договори за оттока на водата към южната съседка.Целта беше тези допълнителни количества вода да се насочат към горно-тракийската низина

Странно защо не се споменава колко пари са отчетени в годините за подмяна или изграждане на ВИК мрежа и подръжка на язовири. Защо загубите да 56%? За водните цикли са усвоени бая пари и пак има огромни течове. Или като при язовира милионите са усвоени при 0 реален ремонт?

Тази статия са е сътворили мафиотите от ГЕРБ

Остаивхте мафията да изсече горите. Сега няма вода. Невероятно, как и тоя път реалността ни изненада!

"За 30 години комунистите-идеалисти построиха 3000 язовира, десетки хиляди километра канализация, ВИК, електропреносна мрежа, БТК, хиляди заводи, институти, хиляди километра пътища, стотици болници и училища, стотици квартали и детски градини, осигуриха достъпно образование и здравеопазване за всеки гражданин, осигуриха достъпни жилища за над 3 милиона български семейства. Какво направиха демокрадците за 30 години в България? Напълниха си търбусите и разграбиха и разрушиха направеното от комунистите!" Модератора, докато прикриваш очевидната истина, докато защитаваш статуквото, утре може ти да изпаднеш в тежко положение, а някой друг твой колега, слуга на статуквото, ще те цензурира. Кое в написаното не е вярно и защо го триеш? Нима триенето на истината предоврати водната криза в Перник и района?

Да и за капак комунделите организираха първия геноцид в Европа след 2-та световна - да в България, фалираха икономиката барем 5 пъти, оставиха ни с режим на вода и ток, оставиха ни без петак не можехме един танкер да платим като падна тошо от власт, прекрасните предприятия се оказаха до едно фалирали и неподходящи, морално остарели и без никаква идея как да си продават боклуците, оставиха ни с 60% безработица, оставиха ни с дълг по голям от БВП. Това направиуха любимите Ви комунисти за финал! Преди това избиха няколко стотин хиляди българи без съд и присъда. Изкрадоха имотите на хората, унищожиха фабрики и училища......... Браво да им кажем

Това не можеш да го обясниш на бай ти Ганя, дай му на него да тропа хора и раченици дето му видят очите, да се налива, като скот, да се бие в гърдите "Булгар, булгар!" и да плюе по демокрацията, докато си събира бохчичката за емигриране в прогнилия капитализъм .... Нищо не може да спре простия човек, нищо, безпомощни сме :(

За последните 10-15 години има ли поне едно нещо което да не се е скапало, разбило или изчезнало -природата, водата, доходите, вярата, младите хора, пътищата, сградите, нравите, традициите, езика, културата, киното, климата, въздуха, уменията? Дори надеждите .....

Г-н FREEDOM! На Вашето внимание! !320 отряда борят корупцията у нас Най-малко 320 са звената в държавата, които се борят с корупцията във властта. Това са 8 временни комисии в НС и една постоянна, една независима срещу конфликта на интереси, БОРКОР и междуведомствената комисия срещу корупцията към МС, 16-те инспекторати към министерствата и Главния инспекторат в правителството, антикорупционните комисии в 28-те областни управи и в 264 общини.

Трябва да си безспорно доказан гламав и крадлив малоумник, за да подпишеш договор за концесия със някой си,който не е подменил цялата водопроводна мрежа от ръждиви тенекии със полипропиленови тръби, след като това влиза в задълженията му по договора, те да разкопават непрестанно улиците за да запушва пробивите с дървени чепове, да изтича водата, дето си иска, да му искаш по 2 ст. за куб. м., а да му плащаш по 268 ст. за куб. м. за същата вода / това беше доскоро, сега е повече- за Соф. вода/, да се правиш на луд и да успяваш да направиш другите луди.Тази специална прокуратура няма ли да се самосезира за това или ще продължава да си клати скъпоплатените кайсии?

пясъците в нея за 2-3 години ще свършат!

Да се национализират всички минерални извори дето са годни и да се пуснат във ВИК мрежата. Важното е народа да има вода.

софия е насй богатия град и е далеч по консумация от англия франция... да ви го преведа, в България вода няма, и няма и да има. решението е осмоза от ч море и нищо друго. колкото по рано се разбере повече бизнес ще остане тук. бизнес и земеделие без вода няма

До 20 лв на кубик има още малко време,но че стане!

Ако не бяха ГЕРБ на власт, загубите на вода щяха да са още по-големи. В много големи и малки населени места бяха подменени хиляди километри стари водопроводни инсталации...така че, не се правете на много "умни" всички про3ти комундели!

Улучи в десятката. По документи има подмяна, пари са усвоени. Сега да попитаме защо още има течове и дали всичко не е само по документи, кои хора са забогатели внезапно и колко общинари и политици имат имоти за милиони при заплати по 1000-2000 покрай това.

Сега разбирам, че водата била безплатна...."Годишно загубите на вода възлизат на 500 млн. м3, или 56% от безплатния иначе жизненоважен природен ресурс....." Ами да не плащаме тогава

Докато вагини като Боко Тъпото и калинките му се правят на управляващи, България ще затъва все повече. Вагината от Банкя така е оплескал нещата, че дупе да им е яко на следващите премиери - в близките 30-40 години няма измъкване от блатото, създадено от некадърната вагина Боко Тъпото.

Няма Костов - няма вода, няма и нищо друго, без Костов. Пийте уиски, като сте много умни.

Костов те тресе,та и от него още сме бедни,та той продаде цяла България за един лев.До девето за този измамник ,и другите виновни за да смд бедни.Всички досега само си гледат личният си интерес.До гуша ни дойде от измамници и те до девето

Не ни лъжете и не ни подготвяйте за безводие. България има вода и то много, просто в момента държавата се управлява от идиоти, избрани от дебили и се краде и граби до полуда, а вдоните ресурси се управляват от плиткоумници.

Не знам, не знам... за мен това е изкуствено. Един вид - сега и с това ще ви тормозим, свиквайте. Покрив да нямаме, храна да нямаме, поминък да нямаме...не е на добре.

Добре дошъл, г-н министър на водите. Какво щяхме да правим без теб?

Понеже вече 10 год. ГЕРБ са плътно на власт и всички структури на държавата са под тяхното ръководство, да знаете, че са виновни предишните, Станишев, БСП, марсианците, световното положение, тежкото наследство, и т.н. Няма обаче нито един гербаджия воновен.

Ами ще става ве! След като ГРОБарите я източват и продават!

Колко коментара изтрихте

И какво от това -та Тиквата и бандата му не им дреме за тъпанарите които ги избират.

Вода има все още ако не изсечете горите както сте тръгнали и то не нископланинските от бор а буковите и дъбови гори които задържат и дават водата. Да се забрани безогледната сеч която продължава благодарение на простотията и лакомията на средно и ниско ниво на държавните служители! От личният двор навън не ви пука какво става стига да има за ядене и пиене! Не може 60%от водата да се губи защото е безстопанственост и безотговорност и няма кой да смени тръбите! Може да се откраднат над 4милиарда лева от спестяванията на хората -КТБ а пари за нови тръби и подръжка на язовирите няма! Нямам думи!!!

Още един повод за вдигане на цената, за да бъде оскубано овчелюдието. Това не е първата, няма и да е последната статия, която има цел да внуши това. Господ е дал достатъчно вода и хубава природа, но алчните управляващи винаги ще грабят, а народът ще страда.

От 1989г. до 2020 кое правителство построи язовир и къде.Търговията не е индустрия!

Хората от тези краищака като ходят на работа, за какво си мислят?

Да има вода поне за децата, за внуците ще трябват други алтернативи.

И водата е опит за сваляне на Борисов, както всичко останало - хляба, въглищата, въздуха, слънцето и луната.

Грешиш, глупостта му е повод за свалянето му. И вечните му пияр лъжи.

грижи от банкери ? значи за това са източени язовирите

Каква вода ще искаме ,след като имаме безразборна масова сеч на горите-да си спомним кръговрата в природата от началните учебници .Безконтролно източване на големите язовири и съответното нарушение на микроклимата около тях. Относно напоителни системи-значително намаление на използването им. Продават скъпо водата и масово фермерите напояват от сондажи , а не от тях. Отделно вече се сеят култури , които не изискват напояване. Така ,че ни лъжат и заглавичкват с оправданията със сушата. Я да се спре сечта ,да се залесят оголените баири и да се спре работата на ВЕЦ овете след като паднат нивата на реките.

Към новината