Три семейства отказват да се евакуират след трусовете

Три семейства в село Осина отказват да бъдат евакуирани след двете земетресения днес край Сатовча. Най-сериозно е положението именно в селото, което се оказа в епицентъра на трусовете.

Обратно в новината

Коментари - Три семейства отказват да се евакуират след трусовете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Моната да се поинтересува от масовото строителство преди 9.09.1944 год. Със сигурност ще бъде впечатлена!

Да се оправят със застрахователя си или със строителния "инженер" на "къщите" (най-вероятно самия собственик) или със строителя (пак най-вероятно - самия собственик). Докато не се промени мисленето на хората (и коментиращите) в тази посока, винаги ще си останат прости и бедни.

Панелните жилища в София се строяха от две организации. ДК 1 и ДК Земляне. За това не съм сигурна. При закупуването обясняваха, че освен оразмерени за издържане на земетресение до 7-ма степен, металната конструкция на построените от ДК1 поемала до един метър отклонение от оста си. Става дума за стандартните 8 етажни. Жалко за тези хорица. Процентно много бедни хора сме в тази държава. Иначе застраховането на жилищата би ни помогнало поне частично при бедствия.

Горките хора!!!

При едно по-сериозно бедствие всички колиби построени с великата помощ на комунизма ще се сринат защото са правени кой как си знае и с разрешението и умението на комунистическите водачи!

Хахаха... Ти да не си от Намибия?

много си проЗД

А колибите,строени в зората на демокрацията,в средата и края на 90-те,гугутко мила!?Там ако знаеш за какъв строителен контрол става на въпрос,във времената на мутробарока...То не бе крадене,качество и чудо.Май ще стане като по време на голямото земетресение в Турция,дето всичко ново се разсипа като плочки домино!Да не дава Господ! /Все комунизмът им е виновен!Промити мозъци.../

Swebus

Мон ами - пишеш пълни дивотии. Тези къщи по селата не са строени от бригади на "комунистическия труд". Хората сами с лишения са си ги строили. Това, което ги руши е липсата на канализация т.е. почвата под тях поддава и това, че са строени без контрол за елементарна устойчивост на конструкцията. Строените през социализма панелки отговарят на изисквания за устойчивост на земетресения до 7-ма степен. Лошата поддръжка и наглоста на селяндури, купили си апартаменти в зората на "демокрацията", които при преустройствата рушаха носещи стени заплашват устойчивостта им, а не политическата система по времето на която са били строени. Сегашното строителство на книга трябва да гарантира устйчивост до 9-та степен т.е дори трус като този при Фукошима да не разруши сградата (не говорим за повреди, а за това обитателите да оцелеят). Друг е въпросът дали тези изисквания са спазвани навсякъде..

За колибите не знам, но много от сградите строени по онова време не мърдат. Миналото лято като разтресе до София на новото строителство масово падаха мазилки. А в моята комунистическа кооперацийка на последния етаж даже фигурките по рафтовете не се поместиха .

Мона, ти просто да се изкажеш. Ясно е че нито от строителство по което и да е време разбираш, нито те интересува темата за земетресението. Участвай в друг форум.

Кофти. :(

Надявам се, че няма да се започне компенсиране за щети на незаконни къщи, както наскоро стана в Перник. Винаги пострадали са незаконно построените сгради.