Защо денят започва така?

Нови мерки срещу COVID на национално ниво трябва да обяви правителството днес. Очаква се във фокуса на ограниченията да са така наречените "зелени сертификати". Ще се даде възможност на обектите да работят на пълен капацитет, ако създадат организация, при която и посетители, и служители са с документ за ваксинация, преболедуване или с отрицателен тест. Ще се признават както PCR тестове, така и антигенни.

Великобритания търси 800 касапи от чужбина. Сезонните работници ще помогнат да не се натрупват незаколени свине във фермите. Министърът на околната среда Джордж Юстис обяви, че правителството е решило да не облекчава изискванията за владеене на английски език при издаването на визи за квалифицирани работници, както са поискали фермерите.

Трябва ли неваксинираните да плащат за лечението си от COVID-19? Това ви питаме в днешната Podcast анкета и очакваме вашите мнения на PodcastNews@dir.bg

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

Неваксинираните пациенти с COVID, които постъпят в болница, да заплащат част от лечението си. Това ще поиска Българската болнична асоциация от здравното министерство, заради големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната. В съобщението на асоциацията се казва следното:

"При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти "струват" на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри", посочват от организацията.

Исканите промени ще бъдат предложени чрез допълнение на наредба, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, болни от вируса, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират.

Друг възможен вариант е Министерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

А днес трябва да бъдат обявени нови национални мерки срещу разпространението на COVID, както и по-строги мерки, свързани със зеления сертификат, предаде Нова телевизия.

Докато ги чакаме, ние ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.