Броят на българите, които са с прекъснати здравноосигурителни права до 15 март е 1,2 млн. души, докато през февруари те са били 1,4 млн.
В същото време за първите два месеца на 2010 г. НАП е събрала общо 221,5 млн. лв. от здравноосигурителни вноски, като това е с 42 млн. лв. повече от 2009 г.

Според НАП намалението на броя на хората без здравни права се дължи най-вече на информационната кампания, която агенцията стартира през януари.

От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г. Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здравно осигуряване на лицата, които не са осигурени на друго основание (например, трайно безработните). От януари 2010 г. те внасят не по-малко от 16,80 лв. на месец за здраве, докато миналата година сумата е била 10,40 лв. на месец.

От април НАП започва да публикува ежемесечно информация за броя на здравноосигурените и неосигурени лица.

Електронен калкулатор, който автоматично изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, е публикуван на интернет страницата на НАП - www.nap.bg. За ползването на услугата не е необходим електронен подпис.

С помощта на калкулатора могат да се изчислят всички здравни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега. За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т. н.
Гражданите могат да проверят безплатно здравния си статус на цената на градски разговор от цялата страна на телефон 0700 18 700. Услугата е напълно автоматизирана и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.