Продадените обеми са се свили с между 25 и 35% на годишна база в зависимост от ценовата група, коментира пред „Класа“ управляващият съдружник в търговска верига „Зора“ Пламен Стойков.

Но освен че продажбите са вървели надолу, цените също следваха тази посока.
Най-сериозно е понижението в категории като аудиоаксесоарите, камерите, телекомуникациите в лицето на телефоните, но това си е стандартно развитие на търсенето.
Най-големият растеж пък е в областта на ИТ техниката и на TFT и плазмените телевизори, обясни Стойков.

Според Божидар Колев, президент на „Технополис“, в годината на криза една от основните тенденции е била изчезването на кинескопните телевизори, като вече 95% от тях са заменени от LCD и плазмени устройства. По мнението на Стойков по-ниските цени се дължат на две основни причини - желанието да се продава колкото се може повече и фактът, че нивата са падали в цели групи продукти като TFT телевизорите и компютрите.

Като пример управляващият съдружник на „Зора“ посочи, че миналата година един TFT телевизор е струвал около 1400-1500 лв., а тази година - около 800 лв.

„Спадът на цените през 2009 г. е между 10 и 25%, като най-много са поевтинели високотехнологичните продукти с повече екстри. Те вече се доближават до тези в средния клас и стават по-масови. А пък евтините продукти нямаше накъде повече да се понижават“, коментира от своя страна Колев.

„При продажбите на LCD продуктите понижението е едноцифрено, а при плазмените дори сме свидетели на ръст. Промоциите в цената успяха да осигуряват около 30% от общите продажби“, обясни Колев. По негово мнение въпреки кризата хората са запазили празничното настроение и са купували техника.

„Отчитаме един успешен коледен сезон. Българинът купуваше за подарък най-често телевизор, лаптоп или фотоапарат. Продаваха се и перални машини и хладилници“, коментира президентът на „Технополис“.

От „Зора“ също имат засилен оборот по празниците и отчитат най-добрите си дни като оборот за цялата година, въпреки че приходите са далеч под миналогодишните нива. Телевизорите са предпочитани, дребногабаритната техника, както и пералните машини, посочи Стойков.

Очакванията на водещите вериги обаче остават песимистични, поне за първата половина на 2010 г. А през второто шестмесечие търговците се надяват на плахо възстановяване и стабилизиране на пазара. Най-смелите прогнози са за минимален ръст догодина.