Това съобщи днес вицепрезидентът на компанията Тимур Бавлаков, цитиран от ИТАР-ТАСС, на форума на доставчиците за атомния сектор АТОМЕКС-Северозапад. "Атомстройекспорт" вече изцяло е разработила техническия проект, поръчала е над 75% от основното оборудване и е подготвила площадката за строителството на АЕЦ "Белене", посочи той.

Според Бавлаков българското правителство разглежда възможността да привлече към строителството на атомната централа "нов стратегически инвеститор".
"Ще бъде създадена проектна компания, в която руската страна ще има участие до 80 процента. През идните две години строителството на АЕЦ "Белене" предвижда самостоятелно финансиране в рамките на държавния бюджет на компанията Атомстройекспорт", допълни той.

През май Русия и Турция планират да подпишат междуправителствено споразумение за строителството на АЕЦ "Аккую", съобщи още Бавлаков. Пускането в експлоатация на първи блок на иранската АЕЦ "Бушехр" ще бъде не по-късно от декември 2010, а през 2012 година "Атомстройекспорт" ще започне изграждането на център за ядрени изследвания във Виетнам, съобщи той.