От ски-училище "Пампорово" изчисляват приблизително 20-25% по-малко британски туристи, обучавани през тази зима, съобщи председателят на Регионалната туристическа асоциация "Родопи".

В рекламите на европейски туроператори Пампорово се предлага като възможност за евтина ваканция в курорт за начинаещи и средно напреднали скиори. Основните чуждестранни клиенти в Пампорово остават англичани и ирландци със скромни доходи. Именно тези групи се оказаха сред най-потърпевшите в  глобалната криза и намалиха пътуванията си, както и бюджета за почивка.

Главната причина за спада на туристи от британския пазар е икономическата криза във Великобритания, коментира Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Британските граждани се преориентират към една почивка годишно и това води до намаление на пътуванията им за зимен туризъм.
За ирландските и английски ваканционни групи пътят към Пампорово през тази зима бе свързан с допълнителни усложнения. Част от туроператорите предпочетоха да насочат чартърните полети от "острова" към летище "София", а не към Пловдив.
Около 70% от британските туристи пристигаха с полети до София и по този начин удължиха с часове трансферните пътувания, уточни за БТА Георги Карамитев, директор на ски-училището. Хотелиерите се опасяват, че 4-часовият път с автобус от София до Пампорово може да отблъсне туристите в бъдеще.

С 83% се е увеличил броят на руските туристи, почивали в Смолянска област от началото на годината до 15 март. Завишение отбелязват и предпочелите да почиват в планинския регион турски граждани - с 28% повече от миналата зима. Хотелиери в Пампорово отчитат и осезаемо увеличение на гръцките туристи, пристигащи главно за уикенд почивка.

Засиленият интерес от гръцките клиенти е след откриването на ГКПП-Златоград през януари. Пътуващите от южната съседка пристигат предимно като неорганизирани туристи. Откриването на граничния пункт предизвика вълна от пазарен туризъм в Златоград, Смолян и Пампорово.

Отливът при организираните ваканционни групи се компенсира отчасти с привличане на български туристи. Около половината от клиентите в Пампорово вече са българи, докато в минали години по пистите в курорта преобладаваше английска реч. В кризисните времена българските туристи също променят навиците си - залагат главно на импровизирани почивки през уикендите.

Насочвайки се към българския пазар, хотелиерите "замразяват" цените или въвеждат намаления в пакетните оферти за по няколко дни. С по-висока заетост на хотелите в събота и неделя работиха през зимния сезон и курортните бази в Чепеларе, Момчиловци и зони за селски туризъм в Смолянско.

Зимният сезон в Пампорово вероятно ще продължи до средата на април, ако  обилната снежна покривка около вр. Снежанка не се стопи. За Великденската ваканция се очакват повече български и гръцки туристи. Пампорово планира нови летни оферти за пазара на юг. Хотелиерите разчитат в бъдеще именно на гръцките клиенти.