Това каза генералният директор на БДЖ Пенчо Попов, след като разговаря с протестиращите железничари на Централна гара София, предаде БТА.
Рано сутринта около 60 служители на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД се бяха събрали на протест заради неизплатените им заплати за ноември.

Попов обясни, че става въпрос за 11-дневно закъснение на заплатите за ноември, поради закъснялото превеждане на парите.

10 млн. лева е трябвало да бъдат преведени само за заплати на служителите в железницата в края на декември. Почти всяка година обаче в началото на януари има забавяне на превежданията, каза директорът на националния превозвач. За компенсация по договор за обществена услуга БДЖ очаква от финансовото министерство общо 13 млн. лева, уточни Пенчо Попов. Заплатите ще бъдат изплатени до ден-два, обеща генералният директор.

От министерството на финансите междувременно съобщиха, че ще преведът днес редовната субсидия към БДЖ за януари от 13.3 млн. лева. Превеждането на сумата е по графикa, съобразно с касовите потоци по централния бюджет за месеца, посочват от министерството.

Попов каза, че заради протеста закъснение от един час днес е имало само на един международен влак - от Солун за Будапеща. В момента всички влакове се движат и скоро ще влязат в график.
По-късно от БДЖ, цитирани от БТА, съобщиха, че четири бързи влака са потеглили и пристигнали днес със закъснение между 123 и 35 минути от Централна гара София. Причината за нарушаване на влаковия график е отказ от страна на служители на маневрените и локомотивните бригади да обслужат влаковете поради закъснение при изплащането на трудовите възнаграждения за ноември 2009 г.

По думите на генералния директор на превозвача от протести в момента няма смисъл, защото те само ще усложнят и без това тежката ситуация в БДЖ. Той призова служителите на националния ни превозвач да се въздържат в бъдеще от подобни мерки, защото те не работят за тях.