Той представи пред депутатите мерките, предприети от правителството за диверсификация на енергийните доставки за България в отговор на въпрос на Иван Костов за заплахите за националната сигурност на страната от енергийна зависимост към Русия.

"Днес сутринта имах разговори с „Уестингхаус”, които доставят гориво за Украйна, за някои от техните реактори. Следобед с тях ще подпишем споразумение, подобно на това с „Арева” - най-голямата френска компания. От следващите години – не само съхранението, а и доставките на ядрено гориво ще бъдат диверсифицирани", поясни Борисов, цитиран от "Фокус".
До момента доставките на ядрено гориво бяха само от Русия.

Плановете на "Уестингхауз"
По-късно пресцентърът на МС съобщи, че премиерът Бойко Борисов се срещнал с президента на "Уестингхауз" (Westinghouse) за Европа, Средния Изток и Африка Андерс Джаксън и с вицепрезидента за Южна Европа Хосе Гутиерес. В началото на разговорите е отбелязана добрата съвместна работа по време на модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".
Обсъдена е възможността за диверсифициране на доставките на свежо ядрено гориво за българските реактори с доставки от „Уестингхаус”. Американската компанията има изключителен опит в извеждането от експлоатация на реактори с водно-водна система за охлаждане (каквито са и реакторите в АЕЦ "Козлодуй"), се посочва в съобщението.

Дискутирана е възможността за развиване на съвместен бизнес между българска компания и „Уестингхаус” по извеждане от експлоатация и предлагане на услугата на международните пазари.
Перспектива за съвместна дейност има и в частта на високите технологии в ядрената енергетика и активното включване на български специалисти по електроника и IT.

По време на срещата с българския премиер са били представени параметрите на единствения реактор в света, надхвърлящ трето поколение - AP 1000. Коментирана е и възможността проектът "Белене" да се подобри с най-новите технологии в частта управление на безопасността, контрол и информация.

Предстои Българският енергиен холдинг и „Уестингхаус” да подпишат Меморандум за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика.

В началото на април икономическият министър Трайчо Трайков намекна, че "Уестингхаус" има интерес да построи седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Тогава той каза, че едно от условията на концерна за доставки на ядрено гориво, е наличието на хранилище за отработеното гориво, тъй като те не осигуряват извозването му.
Борисов откри неотдавна такова хранилище в Козлодуй, което обаче ще заработи след година.

През май в грама, разпространена от Уикилийкс, стана ясно, че „Уестингхаус”, с подкрепата на американското посолство, от 2009 г. активно работи за отказа на България от строителството на атомната централа, понижавайки техническите характеристики на руските реактори.

Последна актуализация в 13.50 ч.