По мярката 60/40 има подадени 1223 заявления за 16629 работници и служители. Нормално е динамиката в подаване на заявления да продължи да расте, тъй като работодателите имат нужда от време за подготвяне на документацията, коментира пред БНТ социалният министър Деница Сачева. 

Първите плащания по мярката 60/40 се очакват на 16 април след получаване на разрешението от Европейската комисия на 14 април. Това е записано и в самото постановление, уточни Сачева.

Добрата новина е, че вчера за първи път има спад в броя на регистрираните безработни поради кризата с коронавируса, заяви Сачева. След 3 поредни дни, в които средно се регистрираха около 5000 души, вчера за първи път общият брой беше 5776, като от тях 4412 са заявили като причина коронавируса.

647 души вчера са намерили работа. Така общият брой на намерилите работа надхвърля 10500 по време на кризата. Основните области, в които се търсят хора това са хранители вериги, онлайн търговия, социални дейности. Около 720 души са започнали работа в здравеопазването.

Всички наши сънародници, които се връщат от чужбина също могат да кандидатстват за обезщетение. До момента 745 човека са се възползвали от това. От същото право могат да се възползват и наши сънародници, които са останали без работа в друга европейска страна.

Всички имат право на три отказа на предложение за работа, след което губят правото си на обезщетение.