Целта е да се изкарат от играта собствениците на фирми, които завличат партньорите си и хазната, пише в. "Стандарт".

В момента е често срещана практика едни и същи хора да регистрират десетки фирми, с които участват в източване на ДДС. Когато данъчните засекат схемата, фирмата "бушон" се продава на клошар, а измамниците регистрират нови дружества, с които продължават да мамят държавата.

Шефовете на фалирали фирми да не могат да управляват ООД, гласят последните промени в Търговския закон, които влязоха в сила от 15 февруари. Затова от магистратите ще бъде поискан фалит на всички кухи фирми, които трупат дългове.

Ще се търси солидарна отговорност от старите и новите собственици на задлъжнели фирми. Така ще се сложи край на безнаказаността на шефове, които продават на бедняци или безнадеждно болни компании с дългове за милиони.
Но според чл. 15 от промените в Търговския закон, при продажба на фирма старият и новият собственик носят солидарна отговорност пред кредиторите. Така дори фирма с дългове да бъде прехвърлена на клошар, старите собственици също ще отговарят за натрупаните дългове.

Освен това има нов срок от 60 дни, в който данъчните могат да проверяват дали фирма дължи пари на хазната, преди да бъде продадена.