Това, според българската страна, ще доведе до намаляване на цената на газа.

Днешните преговори са продължение на разговорите от вторник на руския вицепремиер Виктор Зубков в София, по време на които беше поставен въпроса за отпадане на посредниците при доставките и за възможността да поевтиняване на руския газ за България. От посочените тогава данни стана ясно, че синьото гориво поскъпва почти двойно докато достигне до крайните потребители.

Сред преговарящите е директорът на "Булгаргаз” Димитър Гогов, предаде БНР.

Очаква се днес да има изясняване и на проблема с вътрешните доставчици на газ, които също са собственост на руската "Газпром". Това са газоразпределителните дружества, които купуват от държавната компания "Булгаргаз" и продават на крайния потребител с високи надценки. Ако България успее да постигне промяна във формулата, по която се формира цената на газа, може да се очаква намалението й с до една трета. Според руски енергийни експерти това, обаче, едва ли ще стане преди да изтекат сроковете на сега действащите споразумения.

Днес се очаква и реакция във връзка с обявеното в София от Зубков намерение да запознае в детайли премиера Владимир Путин със ситуацията, довела до прекалено високите цени на газа за България.

На преговорите между „Булгаргаз” и „Газпром” ще се дискутира и пътната карта по реализацията на българския участък от газопровода „Южен поток”, която се очаква да бъде подписана в края на идната седмица в София между правителствата на двете страни.