Намаляването на тази оценка би могла да ограничи възможностите на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) да привлича евтини средства за постигане на целите си, посочва АП.
Макар повечето от страните в еврозоната да гарантират облигациите, емитирани от ЕФФС, рейтингът на фонда зависи от страните с оценка ААА.

Стандард енд Пуърс вече намали рейтинга на две от тези страни - Франция и Австрия, а останалите четири (Германия, Холандия, Финландия и Люксембург)  не могат да осигурят достатъчно гаранции за кредитния фонд в размер на 440 милиарда евро.

Стандард енд Пуърс обяви, че оценката на ЕФФС може да бъде възстановена, ако еврозоната предложи нови възможности за увеличаване на кредитите, посочва АП.

Според шефа на ЕФФС Клаус Реглинг понижаването на оценката му с една степен няма да постави под въпрос способността му да оказва помощ на закъсалите страни и да отпуска заеми, пише френският вестник "Монд", цитиран от БТА.

Британският вестник "Дейли телеграф" коментира понижаването на рейтинга
на ЕФФС в статия със заглавие "Голямата базука на еврозоната беше разбита на пух и прах".
Фондът беше замислен да оказва подкрепа на задлъжнелите страни, но сега той самият се оказа в затруднено положение. Стандард енд Пуърс, решила да понижи оценката му, обаче е силно критикувана в Европа.

Оли Рен, европейският комисар по търговията, обвини всички рейтингови
агенции, че са оръжията на американския финансов капитализъм. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обвини рейтинговите агенции в прекалено голямо влияние и призова то да бъде намалено.