Доказаните до момента запаси от злато в само един от шестте участъка от концесията са за над един и половина милиарда долара, предаде БНТ.

Мотивът на крумовградчани е, че все още няма обществено обсъждане за въздействието на проекта върху околната среда. Опасенията са, че използваната технология ще замърси района и ще увреди здравето на местните жители. Настроенията в Крумовград са на двата полюса.

Местните поискаха референдум и отмяна на концесията, дадена от правителството на "Болкан минерал енд майнинг" за разработване на златоносното находище край града.

От фирмата инвеститор са категорични, че технологията е безопасна. Под силата на обществения натиск фирмата се отказа от първоначалното си намерение да използва цианиди в добива на злато.
Сега край Крумовград ще се добива само златен концентрат. Общината обаче все още не е дала съгласие.
Заради изискванията на "Натура 2000" експлоатационната площ е намалена наполовина и ще е около 100 хектара.

"При "зелена улица" на проекта на компанията "Дънди прешъс метълс" реално след 3 години може да започне експлоатацията на рудника за добив на злато. Според геоложки проучвания залежите от ценния метал там са около 27 тона, от които ще бъдат добити 20 тона чисто злато", съобщи директорът във фирмата Алекс Нестор пред БТА.
След натиск от страна на неправителствени организации и гражданско сдружение в Крумовград компанията е изготвила нов проект, съобразен с европейските директиви и с българското законодателство. 
Още от 5 януари новият доклад за ОВОС е готов, но към него не е проявил интерес никой от общината, уточни той.

Въпреки това компанията предлага на община Крумовград пакет от финансови предложения. Да бъде създаден общински фонд, в който за 8-10 години ще се акумулират 50-60 млн. лева.

Не мога да кажа еднозначно дали общината е против златодобива, защото предстои обществено обсъждане на инвестиционното намерение, коментира кметът на Крумовград Себихан Мехмед. 

През 2009 г. от Крумовград, Кърджали, Златица, Чепеларе и Челопеч протестираха пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) срещу разрешаването за използване на цианидни технологии при добива на благородни метали.

Последна актуализация в 20,30 ч.