Това заяви пред журналисти зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, цитиран от „Фокус”.

„След като ги идентифицирахме, бяха набелязани мерки, които от тази година трябва да влязат в действие”, каза той в отговор на въпрос какво прави земеделското министерство за решаването на този проблем.
По думите на Димитров от миналата седмица е решено чрез Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) да се подпомогне млечният сектор и за целта на разположение са 80 млн. евро от гарантирания бюджет по 121 мярка на Програмата за развитие на селските райони, както и 20 млн. лв. държавна помощ под формата на кредитен ресурс, осигурен от фонда.

Според зам.-министъра помощта за всеки стопанин, които желае да си подобри условията във фермата, ще достигне в рамките на 60-65%. Той обясни, че за фермите от трета и втора категория са нужни инвестиции от 20 000 до 40 000 лв.

От 7 март започва информационна кампания за животновъдите, в рамките на която специалисти от ведомството ще обясняват на фермерите какво да направят, за да може до края на годината повечето от тях да покрият макар и най-минималните изисквания.
„След като фермерът е започнал инвестицията си, независимо дали със средства на ДФЗ или със собствени, дори да не я е завършил в рамките на текущата година, това не означава, че фермата му ще бъде затворена. Няма да бъде затворена, а просто ще му бъде забранено да продава мляко на пазара”, каза още Цветан Димитров.

2011 г. е последна за всички стопани за изпълнение на европейските изисквания за хигиена на млякото и сграден фонд.

В началото на февруари от МЗХ съобщиха, че 2609 млечни ферми са покрили напълно критериите за сградов фонд, оборудване и качествени показатели на млякото към януари 2011 г.