Комисията често дава пример с германските или френски граждани, заминали във ваканция в Испания, където използват както обикновено са свикнали мобилните си телефони, за да се обадят на някой или да свалят филм, а като се завърнат у дома получават от своя мобилен оператор сметки за стотици и дори хиляди евро, пише агенцията, цитирана от БТА.

Целта на Брюксел е да се установи истински единен пазар на телефонните комуникации в Европа до 2015 г., като разликата в цените на местните разговори и роуминга в чужбина да стане почти нулева.
Еврокомисията ще предложи днес ново законодателство, при което европейските граждани ще могат да купуват отделни предплатени абонаменти за разговорите си в чужбина от оператор по свой избор и без да си сменят номера.
Предложението ще бъде обсъдено от евродепутатите и от европейските правителства и може да претърпи промени.

Очаква се промяната да влезе в сила от лятото на 2014 г. и да създаде достатъчно конкуренция, за може в крайна сметка съществуващата система за цените на роуминга да стане излишна.
В момента ЕС е определила пределни цени, наречени "евротарифи". Въведени през лятото на 2007 г., в началото само за гласовите услуги, постепенно те бяха намалявани и разширявани към други услуги на мобилната телефония като есемесите.

Цените обаче остават застопорени на равнището на тези тарифи или съвсем малко под тях заради липсата на конкуренция между операторите, изтъква европейският комисар за новите технологии Нели Крус.
Затова според нея е необходим друг подход. Докато отделната продажба на роуминг услуги даде очаквания ефект, Крус ще предложи да се продължи действието на евротарифите, които трябва да отпаднат през 2012 г., но в крайна сметка ще останат до 2016 година и ще продължат да се понижават.

От 1 юли операторите на мобилни мрежи в ЕС бяха задължени да понижат цените на дребно на повиквания в роуминг.

От максимална цена 35 цента на минута без ДДС в момента, гласовите услуги в роуминг могат да поевтинеят до 32 цента през юли 2012 г., до 28 цента през юли 2013 година и 24 цента през юли 2014 г. За входящо обаждане евротарифата ще спадне от 11 на 10 евроцента през юли 2013 година, а цената на есемесите - от сегашните 11 цента до 10 цента през юли 2012 г.
Досега съществуваше горен праг единствено при цените на тарифите на едро, по които операторите работят помежду си, но това не се отразяваше на цените на дребно и те все още са около 50 пъти по-високи в чужбина, отколкото на национално равнище, отбелязва комисията.

Такива цени са кошмар за пътуващите по работа, туристите и младежите, които не смеят да ползват мобилните си телефони, а още по-малко мултифункционалните си телефони, когато пътуват в Европа, отбеляза Нели Крус.