Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в кулоарите на парламента, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Не се налага засега страната да взема заем отникъде, повтори той. Преценяваме какви са възможностите и за тази и за следващата година, засега обаче това не е необходимо, смята Дянков.

Това е поредното опровержение от страна на финансовия министър.

По-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че в ГЕРБ приемат идеята му за заем от МВФ, но искат това да стане догодина.

"Въпросът е да се запази фискалният резерв, за да гарантира нещо в държавата, заяви обаче бившият премиер. "Ако той падне под определено ниво, ще се наложи да искаме заеми, но тогава ще е лошо. Видят ли те слаб, искат повече. Затова заем се иска, когато си по-силен. Сега, ако вземем заем ще е с лихва 6%, а догодина ще бъде 12%. Но от идеи до реализация има дълъг път и трябват законодателни промени," убеден е Костов.

На този етап не трябва да теглим заем от МВФ. Това каза в Шумен премиерът Бойко Борисов по повод изказването на Иван Костов. Премиерът допълни, че България и в момента има подписани споразумения с Европейската инвестиционна банка и няма проблем да подпише споразумение за заем и със Световната банка.
"На 10 август идва шефът на Световната банка и за милиард, за два, за три, за колкото искаме можем да подпишем, само напомням, че това веднага отива в дефицита и след това парите трябва да се връщат", каза Борисов. Той коментира, че "парите лесно се вземат, трудно се връщат и като знам, че през 2012 г. трябва да върна половин милиард заради Белене, трябва да сме по-внимателни, когато се теглят заеми.

Вижте видео от изявлението на министър Дянков