Според комисията има осезаемо повишение на цената на слънчогледа и на олиото през август - декември 2010 г.
През 2010 г. Върховният административен съд потвърди наличието на картели при производство на мляко и млечни продукти, масов пшеничен хляб и слънчогледово олио.

Експертите на КЗК ще анализират проблемите на конкуренцията на съответните пазари и ще предложат пакет от мерки, който включва образуване на производства, ако е нарушен Законът за защита на конкуренцията.

Промените на цените на олиото в търговската мрежа са в пряка зависимост от няколко фактора - последната реколта на суровината, борсовите цени, договорните отношения между участниците на тези пазари и други допълнителни фактори, напомнят от комисията.
Оттам са поискали информация от Министерството на земеделието и храните за състоянието на зърнените пазари на слънчоглед и пшеница заради съобщения за "повсеместно увеличаване на цените на основни хранителни продукти в страната".

Миналата седмица Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщи, че олиото и брашното са поскъпнали на едро с около 65% през февруари.
Справки в таблиците обаче показаха, че при тези стоки повишението е съответно с 6,8% и 6,6% през февруари спрямо януари.
Всъщност олиото е поскъпнало с 52%, но за година - февруари тази година спрямо същия месец на 2010 г.

"1 литър олио в Ротердам е 1,50 лв., а в България гони 3 лева (всъщност около 3.50 - бел.ред.). Защо в плуващата в олио България цената е два пъти по-висока, отколкото в Ротердам", попита миналата седмица съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.
Според него, някой блокира конкуренцията с храни.
40% от доходите на хората в момента отиват за основни хранителни стоки, заяви и Корнелия Нинова от Коалиция за България.
От НСИ дори обявиха, че този процент е 50 за последното тримесечие на 2010 г.

Според социологическо проучване, обявено вчера, инфлационният натиск е един от водещите фактори за влошаване на имиджа на управляващите.