Това съобщи  Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България след заседание на Националния съвет на тристранно сътрудничество. Новата схема предвижда първите три дни от болничния да се поемат на 60% от работодателя, предаде Агенция „Фокус”.
Този вариант е малко по-добър от първите три идеи на правителството и работодателите. Последното предложение на правителството предвижда третият ден от болничните да не се плаща, а първият и вторият да се плащат от работодателя - съответно 100% и 60%.

Ще бъда максимално откровен, това е компромисен вариант между предложението на държавата да поемем три по 70% и нашето - три по 50%, каза председателят на БСК Божидар Данев, цитиран от БТА.

Синдикатите продължават да бъдат против предложението, защото според тях и при такъв начин на разпределение на плащанията работниците ще бъдат ощетени. Вчера те лансираха друга идея: 100% за първия ден, 80% за втория и третия за сметка на работодателите. Аргументът на синдикатите е, че по този начин работодателят ще може да контролира всеки работник какъв болничен лист му дава, защото е длъжен да го плати "и така контролът ще се върне там, където му е мястото".

Велев каза още, че на днешното заседание въпросът за увеличаването на ДДС не е обсъждан. Очаква се темата да бъде повдигната на заседанието на Тристранния съвет на 3 май, на което ще присъства и премиерът.