Това заявиха превозвачи по bTV. Те обясниха, че камионите им всеки ден зареждат в чужбина и от около месец насам цените на дребно на горивата у нас и в тези страни са се изравнили.

У нас стойността на бензин A95 по цени на дребно вече надхвърля 2,40 лв. за литър. Цената на дизела пък е скочила с 4 ст./л за един ден.

Шефът на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев обясни, че горивата, заедно с начислените данъци, у нас и в Румъния са най-евтините в ЕС. 
„След нас са Люксембург и Кипър. За повишаването на цените в последните дни може да сме благодарни на либийския лидер Муамар Кадафи. Ролята му е такава, че когато горивото на лондонския пазар мръдне заради Кадафи, цените мърдат по целия свят", обясни Делчев, цитиран от КРОСС.
Той поясни, че няма значение кога е внесен петролът, цените се актуализират.
Делчев припомни, че от 2008 г., когато беше предният пик, се случиха няколко неща: нарасна акцизът, държавата наложи мерки за актуализация на цените – въведоха се цени за биогоривата и нови цени към качествата на горивата.

Силвия Паунова от ръководството на Съюза на товарните превозвачи заяви за БНР, че се подготвят ефективни протести, ако правителството не се намеси в непрекъснатото поскъпване, което превозвачите определят като геноцид над българския транспорт по вина на дистрибуторите на горива.

"Тук има монопол на производството и на доставките на петролни продукти. Може да се наложи един таван, един предел на тази цена", посочи Паунова.

"Няма максимална пределна цена. Има формиране на разходи, които могат да се определят до каква степен да бъдат, но максимална пределна цена на продукт, който не се произвежда в България, няма как да бъде поставена", коментира Милчо Василев от Българската петролна и газова асоциация.

На 10 март ще стане ясно дали товарните превозвачи ще протестират срещу поскъпването на горивата, заяви Паунова.

По думите на Андрей Делчев, изискванията на данъчните за монтиране на устройствата за връзка с НАП също оскъпяват горивата.
Според него "Нефтохим", който е основният производител на горива у нас, не може да си позволи монополно завишаване на цените, защото в момента, в който го направи, започва внос на горива от чужбина.

Красимир Лалов от Национално сдружение на българските превозвачи обаче е на друго мнение.
„Всичките горива, които се продават у нас са продукт на "Нефтохим", т.е. имаме монополно положение”, смята той.
Според него маржът, който слага всеки търговец, е в порядъка на 20-30 стотинки.

Дарин Станков от Комисия за защита на конкуренцията пък заяви пред bTV, че към момента няма данни и съмнения за картелно споразумение в търговията с горива.

Производителите и дистрибуторите на нефт използват ситуацията в Либия като предтекст за увеличаване на цените, заяви по-късно за "Фокус" Койчо Русев, председател на Съюзa на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара.

Последна актуализация в 14,15 ч.