Повече координация и надзор на политиката в бюджетната сфера и икономиката.
Повече и по-бързи санкции, или с други думи при "силно отклонение" на държавните финанси от определените критерии.
Ето за това настояха Париж и Берлин, за да не станем свидетели отново на криза, като връхлетялата Гърция, а впоследствие засегнала всички страни от еврозоната. Именно тази "философия" бе ръководна за двете столици при съставянето на близо 15 препоръки, които те ще изпратят - с обща декларация - до президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой.
Френско-германският принос бе представен на 21 юли на заседанието на кабинета в Париж, на което за първи път присъства германският министър на финансите Волфган Шойбл.
"По-изпреварващ надзор, по-бързи санкции"
С тези предложения Париж и Берлин настояват "да се гарантира, на високо равнище, по-ранен и по-разширен надзор, както и по-добра координация на междунационално и европейско равнище, за да не се допускат резки отклонения, прекомерни дефицити и икономически рискове", посочват експерти от френското министерство на икономиката.
"Става дума освен това да си осигурим възможността да налагаме по-силни санкции, по-бързи и по-надеждни в случай на прекомерен дефицит", допълват служители в кабинета на г-жа Кристин Лагард. "Въпросът е как днес да направим Пакта по-ефикасен, заяви Шойбле в интервю за в. "Ле-з-еко".
"Съгласни сме, че инвестициите в случай на опасно развитие на нещата трябва бъдат възобновени по-рано, че трябва да имаме процедура за по-ефективен надзор", обяснява германският министър.
Ето някои от френско-германските предложения:
- Определяне на график за обмен между страните членки и европейските институции преди съставянето на бюджетите. През първите шест месеца на годината ще има определен брой совалки, за да може да бъде съставен бюджетът за идната година. За Франция, например, парламентът ще се произнесе при предаването на програмата за стабилност в Брюксел и Европейската комисия ще трябва да осигури комуникацията по основните линии на балансирания бюджет за идната година преди внасянето на проектозакона за финансите през есента.
- Приемане от държавите членки на бюджетна рамка, включваща "пътя на укрепването" Това е определянето на златно правило по германски образец или правило за "баланса" по подобие на проповядваното във Франция от работна група, ръководена от Мишел Камдесю. Германците са включили в конституцията си, че до 2016 г. трябва да ограничат структурния дефицит до 0,35 % от БВП. В доклада "Камдесю" пък се настоява да се въведе многогодишен рамков закон за определяне на държавните финанси, който ще определи пътя за връщане към равновесието в бюджета. Правителството може да избира датата за възстановяването на баланса. Рамковият закон ще бъде задължителен.
- Да се отделя по-голямо внимание на надзора по обема на дълга на една държава и как той се развива.
- Да се отчитат в оценката на бюджетната политика на една държава "непреките й ангажименти" в бъдеще към пенсионната система или здравеопазването, както и структурните реформи, започнати или планира в бъдеще.
- По-широко използване на капацитета за предизвестяване, когато една икономическа политика - и не само бюджетна - бъде определена като "ненадеждна".
- По-бързо определяне на санкции в сравнение със сегашното темпо и ускоряване на (прилагането) на санкциите за страните "рецидивисти" с прекомерен дефицит.
- Анулиране на правата на глас за страните, които хронично и грубо нарушават Пакта за стабилност.
- Да стане задължително създаването на "олихвяващ се влог" за страните членки, които не укрепват достатъчно бързо държавните си финанси. Обемът на предлагания влог не е уточнен на този етап.
"Ние трябва да разширим механизмите, които можем да използваме, за да включим европейските фондове в анализа. Този, който не се придържа към общите правила, рискува да изгуби предимствата от използването на европейските фондове", заяви германският министър на финансите Шойбле.