Инспектори влезли във фирма "Блажеви" ООД в Петрич по сигнал на работници, които се оплакали, че всички са без трудови договори, обясниха от ГИТ.

По думите им, работните помещения се заключвали и входовете се наблюдавали с видеокамери, поради което изрично се настоявало исканата от тях проверка да се извърши в обедната почивка между 12:00 и 12:30 часа, когато работниците излизат навън, съобщи Про БГ.

В сигнала се обяснява, че когато на наблюдаваните видеокамери се появят проверяващи, ръководството на фирмата криело хората. Инспекторите спазили това условие и на 20 юли започнали проверката в посочения час.

Когато инспекторите влезли, голяма част от работниците хукнали да бягат. Други пък се оправдали, че не работят там, а са дошли да си пазаруват дрехи или да питат за работа.
Един от бягащите работници промълвил тихо "Браво, че дойдохте", но отказал да спре и да се върне в работното помещение.

Нито една от шивачките, които заварили инспекторите, не им оказала съдействие. Те дори скочили срещу инспекторите, че са дошли да им вземат хляба.

Едва след като проверяващите ги убедили, че са там, за да защитят правата им, шивачките подписали декларации. а работодателя е връчена призовка да се яви в дирекцията на ГИТ в Благоевград.

На следващия ден инспекторите решили да потърсят съдействие от МВР и "Инспекция по труда" в Благоевград. В подсилен състав с още трима инспектори и двама полицаи към 12,45 ч. отново отишли на проверка и видели познати лица на работници, които отричали, че са на работа.

Проверяващите настояли да бъде отворен товарният асансьор в сградата, но шефът отказал с думите, че е блокиран. В крайна сметка след много разправии асансьорът бил отворен и в него инспекторите заварили 10 работници, които едва дишали, защото стояли вътре близо два часа.

Двама от тях избягали, а на трима полицаите съставили актове, защото били без лични документи. Работодателят ще бъде наказан за "грубото възпрепятстване на контролните органи да изпълнят служебните си задължения и за установените 10 човека без сключени писмени трудови договори".

На 16 юни ГИТ започна масирани проверки за трудови договори като мярка срещу сивата икономика. Дни след това бе съобщено, че НАП и ГИТ започват съвместни проверки в цялата страна дали се спазват трудовото, данъчното и осигурителното законодателство.