Правителството успя в много тежък момент от средата на 2009 г. да съкрати доста от разходите в бюджета и дефицитът ще бъде относително малък. България вероятно ще бъде страната с най-добри публични финанси в цяла Европа, както за 2009 г., така и вероятно за 2010 г., прогнозира Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри уоч".

По-голямата част от стъпките на новия финансов министър и екипа му са в положителна посока, това се вижда и от оценките на външни анализатори и агенции, коментира и Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Най-важното, което трябваше да се случи през 2009 г., бе да се прекъсне нарастващият дефицит, но в същото време това, което бе поставено от новото правителство като основна задача - балансираният бюджет, бе променено впоследствие - както видяхме, 2009 г. ще приключи с половин милиард лева дефицит, добави Ганев.

Според него са направени компромиси по отношение на някои разходи, а без тях е бил постижим и балансиран бюджет за 2009 г. Като положителни стъпки на вицепремиера Дянков и новото правителство анализаторът оцени мерките за пресичане на контрабандата, както и заявките за реформи в областта на държавната собственост, здравеопазването и образованието. Повечето от тези реформи останаха само загатнати, предстои да видим какво от тях наистина ще се случи през 2010 г., допълни Ганев. 

Според Богданов Дянков е надценил възможността мерките за пресичане на контрабандните канали да доведат незабавно до много по-големи приходи в държавната хазна. Още през август на повечето независими икономисти ни беше ясно, че трябваше да се планира по-сериозно съкращение на разходите, вместо да се разчита на някакви въображаеми приходи, които ще дойдат бързо и лесно в бюджета. Видя се, че това е грешка, коментира финансистът. Беше проявена слабост и не се предприе по-сериозно ограничаване на разходите в министерствата, коментира Богданов. Стабилността на публичните финанси, която е заложена в бюджета за 2010 г., е най-големият плюс за вицепремиера Дянков, според Богданов.

По думите му вицепремиерът не е допуснал да се плъзне в популизъм и обещания за осигуряване на държавни пари тук и там, бюджетът за следващата година е реалистичен и това е най-високата позитивна оценка за него, заяви анализаторът. Съвсем скоро ще се види по различни икономически индикатори, че България ще заеме позиция в горната част на европейските класации за икономически резултати, прогнозира експертът от "Индъстри уоч". Според Богданов, най-ефективният инструмент за управление на публичните финанси е програмното бюджетиране и оттам е трябвало да бъдат съкратени повече средства, за да завърши 2009 г. с балансиран бюджет.

Откакто пое управлението, правителството реши да актуализира бюджета за 2009 г. и да завърши с дефицит от 500 млн. лева. Този дефицит се равнява на 0.75 на сто от БВП, което нарежда България на първо място сред страните от ЕС по този показател - с най-нисък дефицит, отбеляза Дянков.

В бюджета за 2010 г. залегна балансирана фискална политика, без увеличение на данъците. Акцизът върху цигарите бе повишен и от 1 януари 2010 г. ще бъде 76 евро за 1000 къса, вместо сегашните малко над 53 евро за 1000 къса. За следващата година тази промяна води до допълнителни 226 млн. лева в бюджета, от които 130 млн. лева ще бъдат насочени към здравеопазването, уточни Дянков.

Вицепремиерът изложи тезата, че ако има проблеми с осигуряването на финансов ресурс, през следващата година България може да емитира облигации, вместо да търси заеми от Международния валутен фонд и от Световната банка. Един от заявените от новия екип на финансовото министерство приоритети е приемането на страната в механизма ERM 2 и еврозоната.

Сред заявените от Дянков идеи за реформи е и обединяването на банковия и небанковия надзор в една обща институция. Вицепремиерът заяви, че не е доволен от работата на Комисията за финансов надзор и че може и без тази комисия. Заявена е и идея за реформа по отношение на държавната собственост в предприятията - през следващата година е възможно държавната собственост в различни икономически отрасли да бъде обединена в единна държавна структура.