Чрез него частната фирма получава правото да продава ток в чужбина вместо държавната компания, въпреки че самата НЕК е лицензирана да търгува с електроенергия.

Цените, по които НЕК продавала на фирмата, са по-ниски от тези за вътрешния пазар. (Това е така за всички износни цени - бел. Дир.бг)

EFT AG печели разликата с цената за износ. По неофициални данни стойността на изнесеното електричество може да достигне до 400 млн. евро. Договорът е сключен през 2004 г. и действа до 2007-а, подписвани са и много анекси. По това време шефове на енергийната компания са Васил Анастасов, Любомир Велков и Мардик Папазян, а министри и следователно принципали на НЕК са били Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров.

От Софийската градска прокуратура бяха категорични, че данни по делото срещу министрите няма и те не са викани на разпит. Според сайта mediapool обаче тримата се проверяват за безстопанственост и търговия с влияние, тъй като имало кореспонденция, с която НЕК информирала министерството за случващото се.

"Няма такова нещо - докато аз съм бил министър, никой от НЕК не ме е уведомявал с доклади защо износът на ток минава през този или онзи посредник. Не си спомням и да съм дискутирал такива теми", реагира пред "Сега" Мирослав Севлиевски.
"Не знам какво ще ме разследват, след като аз бях този, който прекрати договора, за да отворим възможностите за износ на електроенергия", коментира Румен Овчаров. Той не пожела да обясни подробно какво го е накарало да прекрати договора.

Досъдебното производство е образувано през май м.г., но се влачи заради комплексна финансова експертиза, която да изясни щетите за НЕК. Според разследващите EFT AG е избрана за посредник без търг или конкурс. Според версията на НЕК те са информирали по факса няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес.
От самата EFT казаха вчера, че те са били единствената фирма в региона, която е приела офертата на НЕК да продаде излишъците й от ток. Те са се появили след прекъсване на договора за износ за Турция. Това обаче не обяснява защо договорът с EFT е бил продължаван чак до 2007 г. и как така при огромната липса на ток в региона през онзи период никой не е проявил интерес да купува от НЕК.