Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде БГНЕС. По думите му обаче, това не би трябвало да рефлектира върху сметките за ток.
Трайков коментира позицията на премиера Бойко Борисов държавата да си прибере дивидента от тези дружества, в които държи по 33% от акциите.

Според министъра, по-добрият вариант би бил да не се изплащат дивиденти, а печалбата да се реинвестира и да остава в България, вместо 2/3 от нея да заминава за Виена, Прага или Германия.

Въпреки това за тази година, заради кризата и дефицита в бюджета, е целесъобразно да се плати дивидент, добави Трайков. Този дивидент, обаче нямало да е баснословна сума.
От приватизацията насам нетната печалба на трите дружества, която подлежи на разпределяне на дивиденти е около 500 млн. лева. От тях половината биха подлежали на разпределяне, а 1/3 от тях пък би била за държавния дял. Ако през годините бяха разпределяни такива дивиденти сега държавата щеше да има платен дивидент от около 80-90 млн. лева, а останалите 200 млн. лева нямаше да са инвестирани в България, а платени на чуждестранните акционери.

Трайчо Трайков защити приватизацията на ЕРП. Според него, ако това не се било случило, сега сме щели да имаме още един проблем, свързан със състоянието на преносната мрежа. Според него ЕРП са били източници на облаги на всякакви структури по места, докато сега това не е проблем на държавата. Освен това събираемостта на сумите по сметки от ток в райони като Столипиново е нараснала на 90%, при 5% преди приватизацията, допълни Трайков.

Трайков акцентира и на друга важна тема - направените инвестиции, одобрени от регулатора, и как те влияят на цената на тока.
Тези инвестиции са заведени в балансите на дружествата, така че по документи всичко било наред. Според енергийния министър обаче ДКЕВР трябва да направи регулаторен одит не само на електроразпределителните предприятия, но и на НЕК. Трябва да се види от това, което регулаторът е одобрявал като инвестиции, какво действително е инвестирано, допълни Трайков. Той поясни, че е получил одобрение от финансовия министър Симеон Дянков за сума от 100 хил. лева в бюджета на ДКЕВР, за да може да се извърши одита.

Относно строителството на АЕЦ Трайчо Трайков заяви, че на площадката на АЕЦ “Козлодуй” построяването на един нов реактор би излязло по-евтино, отколкото изграждането на АЕЦ “Белене”. Американските инвеститори, с които той се е срещнал преди дни в САЩ нямали интерес към АЕЦ "Белене", но проявявали такъв към нов реактор за АЕЦ "Козлодуй".