Това е благодарение на поскъпването на петрола и повишаването на добива до нови рекордни максимуми, информира Ройтерс, цитиран от БТА.

Международната институция прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Русия ще се увеличи с 1,3 процента през 2017 година и с 1,4 на сто през 2018 и 2019 година след две години на свиване.

По-големите приходи от петрол ще се отразят положително на потребителското и инвеститорско доверие, което ще доведе до възстановяване на вътрешното търсене и умерен икономически растеж през 2017-2019 година, посочва банката в полугодишния си доклад. Институцията уточнява, че най-новата й прогноза се основава на очакването цената на петрола тази година да бъде средно 55 долара за барел, съответно 60 долара за барел през 2018 и 61,5 долара за барел през 2019 година, при условие че бъде удължено споразумението за ограничаване на добива на страните от ОПЕК и извън картела.

Световната банка цитира данни на Международната агенция за енергията, според които се прогнозира руският петролен добив да достигне 11,38 милиона барела дневно тази година и 11,54 милиона барела дневно догодина благодарение на добива на малки и средни енергийни компании.

Световната банка отбелязва, че засиленото потребление и възстановяването на инвестиционната активност ще подпомогнат руския икономически растеж, като световното футболно първенство през 2018 година, на което домакин ще бъде Русия, ще даде евентуален тласък на държавните инвестиции. Очакванията на Световната банка са, че инфлацията ще се стабилизира до целевите 4 процента, определени от руската централна банка.

Дългосрочните перспективи за растеж обаче са ограничени от ниската производителност, отбелязва международната институция. Според Световната банка растежът на инвестициите в основен капитал в Русия през 2017 година ще бъде 2 процента, допълва ТАСС. Очакванията са, че световната икономика ще нарасне до 2,9 процента в периода 2018-2019 година, а през 2017-а - с 2,7 процента. През ноември Световната банка прогнозира, че руската икономика отчете растеж от 1,5 процента тази година.