Токът в Западна България да поскъпне средно с 13.12%, поискаха от компанията ЧЕЗ, която снабдява региона. За битовите клиенти цената би била по-висока с 2,3 стотинки на киловатчас (16,9 ст./квч. дневна и 11,8 ст./квч. нощна тарифа), а за бизнес клиентите на компанията - с 1,5 стотинки без ДДС, съобщиха от компанията.

От дружеството Е.ОN, което обслужва североизточната част на страната, поискаха токът да скочи средно с 14,3 на сто от лятото. Ако ДКЕВР приеме предложението средното увеличение на крайната цена за потребителите ще е под 2 стотинки за киловатчас, посочват от компанията. Според изчисленията на Е.ОN при предлаганото от тях увеличение на цената на електроенергията месечната сметка на битовите потребители ще се повиши средно с 5,2 лв.

Компанията ЕВН, която работи на територията на Югоизточна България, поиска 5-процентно поскъпване на електроенергията.
Решение за цените на тока ДКЕВР трябва да вземе до края на юни.

От ЧЕЗ пресмятат, че при средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 197 квтч (включително дневна и нощна тарифа), или 31,20 лева (с ДДС), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 5,40 лева (с ДДС).
Предлага се цената за достъп до разпределителната мрежа да стане 0,01173 лв/кВтч (без ДДС). Тя ще се увеличи 110,59%, коментира в. "Дневник". Отделно дружеството иска и 30 на сто по-висока цена за пренос до обект ниско напрежение и 16% до обект средно напрежение.

Компанията аргументира предложението си за увеличение на цената с "реалните разходи на дружествата на ЧЕЗ, отчитайки инфлацията и инвестициите, либерализацията на пазара и енергийната ефективност".
На ЧЕЗ са нужни 152 млн. лева за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България за едногодишен период от 1 юли т.г. Одобрените от ДКЕВР инвестиционни разходи към момента възлизат на 71 млн. лева средногодишно, посочиха от компанията.

Искаме 5% увеличение, за да покрием инвестициите, заяви по-рано пред БНТ Йорк Золфелнер, председател на Управителния съвет на "ЕВН България". Увеличението на цената е и за битови, и за стопански потребители.
Хората в България имат право на една по-добра услуга, но това от друга страна струва нещо, аргументира се той. Месечните сметки за ток на едно четиричленно семейство ще се повишат средно с около два лева.

„През изминалите години сме инвестирали повече от 700 млн. лева, нашата мрежа е повече от 60 000 километра. Подменили сме повече от половината електромери и това ни позволи да намалим технологичните си загуби”, каза Золфелнер. По думите му, по този начин са спестени 450 млн. квт / ч.
Искането за увеличение от 5% на тока са за да покрием текущите разходи - по персонала, по модернизирането и като цяло нуждата от инвестиции, обясни шефът на "ЕВН България".

Последна актуализация в 15.00 ч.