Това съобщи днес Асоциацията на руските туроператори (АТОР), цитирана от ТАСС и БТА.

През юли търсенето на почивки в България започна да се увеличава. Това до голяма степен се дължи на българските хотелиери, които редовно предлагат на руските туроператори специални предложения, отбелязва асоциацията.

По думите на представители на туроператора Тез тур, България е влязла в петицата на най-търсените дестинации това лято.

България на първо място е детски курорт. Що се отнася до времето там през юни то е доста неустойчиво. Много руснаци предпочитат гарантирано слънце и добре стоплено море.

Освен това сезонът на масовите отпуски в Русия е през юли и август, така че търсенето в този период по традиция нараства, посочва компанията.

По данни на туроператора обаче търсенето за тази дестинация е спаднало с 20 процента спрямо показателя през миналата година. Според повечето туроператори понижаването на доходите на руснаците се отразява и на стойността на туристическите пакети.

"Средната стойност на туристически пакет е по-ниска, отколкото миналата година. Българските хотелиери вече отменят специалните предложения за август, тъй като хотелите и курортите са запълнени", отбелязаха представители на "НТК Интурист".

Най-евтините предложения за България започват от 350 евро на човек за седемдневен пакет в тризвезден хотел. Хотелите с повече звезди излизат най-малко 550 евро при аналогична продължителност на почивката.