Причината е, че процедурата е много трудоемка и освен това крие риск от корумпиране на митнически служители, които следят процеса, съобщи bTV.

Досега под надзора на митниците производителите и вносителите на цигари изгаряха в специални пещи непродадените количества с изтекъл бандерол. Вчера цигари с изтекъл срок на акцизния бандерол за над 2,6 милиона лева бяха изгорени в пещите на циментовия завод край врачанското село Бели извор.
Това е и една от последните пратки, която влиза за унищожаване.

„За да унищожим тези цигари, които унищожаваме сега, ние работим повече от месец и половина с един ресурс от около 40 човека непрекъснато”, каза Юлия Йорданова, началник на „Митница"-София. Оказва се обаче, че освен скъпа, процедурата е и твърде рискова, тъй като въпреки мерките за сигурност и постоянното видеонаблюдение с 10 камери в халето, където се режат кутиите, част от количествата могат да се отклонят незаконно.

Именно това бе повод за спецоперацията на МВР с кодово име "Огнярите" в началото на юли, когато бяха арестувани четирима митничари и трима служители на фирма „Кингс Тобако”.

С промените в Закона за акциза подобна практика ще се пресече в значителна степен. Фирмите производителки вече сами ще решават какво да правят с цигарите със стари бандероли, а държавата няма да им връща акциз. През тази година от Агенция "Митници" са възстановили 62 милиона лева на производителите.