Регулаторните власти на Сингапур одобриха за първи път в света "пилешко месо", което не идва от кланици, предаде Би Би Си.

Решението дава възможност на базираната в Сан Франциско стартъп компания "Ийт джъст" (Eat Just) да продава пилешко месо, отгледано в лаборатория.

Месото първоначално ще бъде достъпно на хапки, но компанията не съобщи, кога ще се появи на пазара.

Търсенето на алтернативи на нормалното месо се разрасна през последните десетилетия заради безпокойство на потребителите за здравето на животните и околната среда, посочва Би Би Си.

Според "Барклис" пазарът за алтернативи на месото може да достигне $140 милиарда следващото десетилетие или около 10% от глобалната индустрия с месо, оценявана на $1,4 трилиона.

Варианти на растителна основа все по-често се срещат по лавиците на супермаркетите и в менютата на ресторанти.

Но продуктът на "Ийт джъст" е различен, тъй като се основава на отглеждането на животински мускулни клетки в лаборатория.

Компанията приветства решението на Сингапур и го нарече "пробив за глобалната хранителна индустрия", като изрази надежда други страни да последват този пример.