Това заяви френският държавен секретар за сътрудничеството Ален Жоаянде, цитиран от Франс прес и БТА. Хотел "Льо Монтана", който се е намирал недалеч от сградата на мисията на ООН, е бил един от най-луксозните в града.

"Казаха, ни че се е срутил. Твърдят, че вътре е имало 300 души, а само 100 са излезли", разказа Жоаянде. Трус със сила от 7,0 по Рихтер разруши стотици сгради в столицата на бедната карибска страна, броят на жертвите още не е ясен.

Близо три милиона души са пострадали от силното земетресение в Хаити, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на говорител на Червения кръст, предаде БТА.

Улиците в северната част на хаитянската столица са пълни с трупове. Много ранени седят на земята и молят за помощ. Голям брой хора прекараха нощта навън, тъй като техните къщи са били разрушени или поради опасения от вторични трусове. Мародери се възползваха от падането на нощта в потъналия в хаос Порт-о-Пренс, за да разграбят супермаркет, съобщава АФП.

„Голям брой” служители на ООН се водят безследно изчезнали.
Директорът на мисията на ООН за стабилизиране на Хаити, тунизиецът Хеди Анаби, е загинал при труса. Осем китайски миротворци са под отломки, а десет са водени за изчезнали след силното земетресение. 125 китайски "сини каски" са разположени на островната държава в Карибско море в рамките на мироопазващата мисия на ООН. Трима йордански миротворци са загинали. 21 йордански "сини каски" са били ранени, но животът им е вън от опасност. Пациенти и членове на екипа на "Лекари без граници" в Порт-о-Пренс са били ранени, а медицински съоръжения на френската хуманитарна организация са понесли щети.

Съединените щати предложиха помощ на най-бедната страна в Западното полукълбо. Великобритания, Франция, Мексико, Венецуела, Тайван и Китай обещаха да изпратят спасителни екипи. Германия съобщи, че ще деблокира спешна помощ в размер на един милион евро. Световната банка изрази готовност да отпусне финансова помощ на Хаити. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) и други хуманитарни групи се подготвят да окажат помощ на Хаити.


Вижте снимки от Хаити