За разпитите в селото е заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който наблюдава досъдебното производство, образувано в България, както и следователят от Националната следствена служба Георги Илиев, който преди дни се завърна от Македония, където бе на оглед на извадения кораб.
Илиев обясни пред журналисти, че икономически по-изгодно ще е разпитите да се водят по населените места на оцелелите и няма да се налага хората да пътуват до София.
Очакваме да изясним как точно е станало потъването на кораба, обясни следователят.
Част от разпитаните разказаха пред журналисти, че трудно се възстановяват след трагедията, съобщи БТА. Двадесет и един от участниците в екскурзията в Охрид бяха от село Антон. Оцелелите разказват, че случилото се ще остави спомен в съзнанието им за цял живот. Част от тях заявяват, че никога няма да се върнат повече в Македония, но биха се видели с македонците, които са спасили живота им и които са ги вадили от водата при потъването на кораба.
Очакват се още експертизи от Скопие и Охрид, на базата на които в България също ще бъдат направени заключения на вещи лица. Част от документацията на кораба вече е изпратена от македонските власти в България, но продължават да липсват важни документи за историята на "Илинден", неговите ремонти и преустройства.