От вчера в късния следобед бушува горски пожар, предимно в иглолистни гори в Сакар планина в Свиленградския край в района на селата Студена, Планиново и Устрем. Пламъците погълнаха над 2000 дка горски терен. В гасенето се включиха тежки булдозери от мини Марица изток и военни от 31-ви механизиран батальон, които прокарват просеки. За щастие посоката на вятъра е обратно на населените места и няма опасност за хората.

Вижте снимки >>

Военни на помощ

Двайсет военнослужещи със специализирана техника от 31 батальон - Хасково, от състава на Втора механизирана бригада, помагат за потушаването на големия пожар в Свиленградско, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипът е напуснал района на военното формирование днес, в 6.00 часа сутринта, и в 8.00 часа се е включил в борбата с огъня. В потушаването му ще бъде използвана и специализирана техника на Сухопътните войски - два товарни автомобила ЗИЛ-131, една авторазливна станция и един УАЗ-469.

Военнослужещите действат под ръководството на майор Георги Георгиев и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Шестдесет горски служители от Регионалната дирекция по горите в Кърджали, държавните горски и ловни стопанства Свиленград, Тополовград, Елхово, Сливен, Ямбол и Хасково участват заедно с пожарникари и военните в гасенето на големия пожар край Свиленград, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Най-големият горски пожар за годината

Пожарът е достигнал площ от 2000 дка, от които над 600 са в горски територии. За момента той е низов, като за неговото ограничаване работят три тежки машини - една на пожарната и две на ТЕЦ "Марица Изток", както и осем специализирани автомобила на горските стопанства. Засегнати са иглолистна борова гора и тревна растителност.

Няма опасност за хората и селата край пожара.

Причините за избухването му са в процес на изясняване. Вероятно е възникнал от почистване на пасища, каза областният управител на Хасково.

Това е най-големият пожар за тази година, възникнал в горски територии, отбелязват още от Изпълнителната агенция по горите.

От 1 януари до 21 юли 2021 г. са регистрирани 101 горски пожара. Опожарената площ е общо 1840 дка. Засегнати са широколистна и иглолистна дървесна растителност, треви, незалесени площи и мъртва горска постилка. Основна причина за пожарите в горите е проявата на небрежност.

Изпълнителната агенция по горите призовава посетителите на горските територии да спазват правилата за пожарна безопасност, да бъдат отговорни и бдителни. При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно да се подаде сигнал на телефон 112.