Огнеборци гасят голям пожар на покрива на емблематичната сграда на Русенската опера. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 15.30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в крайдунавския град.

Вижте снимки

На място са четири екипа на противопожарната служба, а също и на полицията и на спешна помощ.

Огънят е засегнал и гардеробното помещение, в което се намират всички костюми. Според запознати именно в това подпокривно пространство се е съхранявала най-богатата колекция от сценични костюми в Северна България, някои от които с повече от 60-годишна история. 

Причината за пожара тепърва ще се изяснява, като директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров коментира, че наскоро са започнати ремонтни дейности на покривната част.

Димитров обясни, че двама работници са били евакуирани с пожарникарска стълба. Те не са пострадали.

По време на инцидента на покрива е имало четирима работници, съобщи директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. Всички работници са добре. Те са полагали изолация на покрива, допълни той. Служителите на операта също са били евакуирани.

Тепърва ще се установяват щетите от пожара, като Кюркчиев заяви, че от Министерството на културата вече има уверение, че ще бъде оказана помощ по програма "Бедствия и аварии".

По разпореждане на министъра на културата Боил Банов заместник-министър Румен Димитров пътува за Русе, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Той ще огледа на място, заедно с директора на Държавната опера в Русе Иван Кюркчиев, щетите, нанесени от пожара на покривната конструкция на сградата.

В разговор с компетентните органи ще бъдат обсъдени възможностите и начините за възстановяване на Русенската опера след инцидента.

Точно преди 13 дни, на 23 юни поройният дъжд наводни сградата и през покрива водата достигна чак до сцената и оркестрината. Министърът на културата Боил Банов спешно пристигна в Русе и осигури средства за ремонт на покрива, който обаче днес пламна.