Жители на Сухиндол излязоха на протест пред училището в града в петък вечерта срещу 35-годишен възпитател в гимназията "Климент Охридски", който блудствал с ученички. Хората отказват да пускат момичетата си на училище и започват подписка, с която настояват възпитателят и неговият брат, учител в училището, да бъдат изселени от общината, съобщиха БНТ и БНР. 

Напрежението в града нарастна, след като тази седмица пет деца разказват, че двамата преподаватели неколкократно са правили опити за сексуално посегателство срещу тях. В началото на седмицата са задържани от полицията. При обиск в дома им са намерени и наркотици, но по-късно са освободени, заради което тази вечер хората настояха за по-строги наказания.

Родители, учители и жители на Сухиндол поискаха двамата отново задържани и срещу тях да бъдат повдигнати обвинения.

"Настроението е страшно в момента, хората са на ръба на бунт, защото чуха, че снощи те са освободени от съда - единият с парична гаранция, а срещу другия даже няма повдигнати обвинения. Хората са озверели и питат как е възможно в 21 век да няма истинско правосъдие. Всички искат тези хора да бъдат изселени, да бъдат махнати от тук", каза кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Ученичка в седми клас първа се осмелила в началото на тази седмица да сподели пред близките си, а после и пред учителите, че един от възпитателите в училището ѝ я опипвал.

Следват още четири жалби от родители на други деца, а от ръководството на училището веднага подават сигнал в полицията, след което двамата са задържани.

"Бях изключително изненадана от това, което споделиха децата. Афектирани бяха, много превъзбудени и казаха, че господин Мариян Григоров си е позволил да ги опипва в часовете по занималня на 15 октомври", класният ръководител Венелина Петкова.

"Останах изненадана и често казано шокирана. Ще бъде прекратен трудовият договор и на единия и на другия", заяви директорът на средно училище "Климент Охридски" Румяна Иванова.

Учителят е освободен от полицията поради липса на достатъчно доказателства, а срещу брат му е повдигнато обвинение за наркотици и блудство с малолетни и непълнолетни, но в четвъртък и той е освободен срещу гаранция от 500 лв.

Хората в Сухиндол се заканиха, че ако институциите не вземат мерки и двамата не бъдат задържани отново, във вторник ще протестират пред сградата на Съдебната палата във Велико Търново.