Незаконно пренасяне на валута на стойност 537 923 лева разкриха митническите служители на Териториална дирекция Митница Бургас. 

Контрабандата е пресечена на ГКПП - Капитан Андреево около 22 часа в неделя вечерта. Тогава на излизане от България в посока към Турция е пристигнал автобус с румънска регистрация.

Като старши водачът е турският гражданин Ю.К., на 29 г. Автобусът е пътувал по линията от Букурещ за Истанбул през България.

Митничарите от "Митница Бургас" извършват проверка на превозното средство, при която са открити недекларирани парични средства в размер на 75 000 евро и 168 770 британски лири. Тяхната обща левова равностойност е около 537 923 лв.

Валутата била укрита в капак, поставен на пода, чрез който се свързвал салонът с двигателния отсек.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс за недекларираната валута пред митническите органи през границата, която е външна за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери.

Водачът Ю.К е задържан за срок от 24 часа по Закона за митниците. И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград.