Премиерът Бойко Борисов навършва 60 години днес. Традиционно лидерът на ГЕРБ не празнува рождения си ден, а го прекарва в работен режим. 

"Това е личен празник, но аз личен живот отдавна нямам", коментира пред журналисти на 13 юни 2013 г. Борисов. 

Никога не съм имал нито съветник, нито пиар, казва Бойко Борисов

Въпреки това всяка година близките и съпартийците му го поздравяват, като му подаряват старинни оръжия, картини, пури от най-скъпата кубинска марка Cohiba, часовници и дори стихотворения. За 54-ия си рожден ден премиерът получи и торта под формата на магистрала със захарен багер.

Вижте снимки на Бойко Борисов от 90-те години до днес 

Миналата година Борисов бе на посещение в Израел, където се срещна с президента Реувен Ривлин. По време на разговора в залата бе внесена торта със запалена свещичка, а Ривлин изпя "Happy Birthday". По-късно, развълнуван, Борисов сподели: "Понеже много одъртяваме и гледах да го мина в работа този ден". 

Бойко Борисов се ражда на 13 юни 1959 година в семейството на Методи и Венета Борисови от Банкя. Майка му е начална учителка, а баща му служител на Софийско градско управление - МВР. През 1977 г. Борисов кандидатства във Висшата специална школа на МВР и 5 години по-късно се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант. След това служи като командир на взвод и командир на рота в МВР.

"Като пожарникар, да не кажа, бях най-добрият, но със сигурност от най-добрите", каза в специално интервю за Dir.bg Бойко Борисов.

Традиционно лидерът на ГЕРБ не празнува рождения си ден

В периода 1985-1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема "Психо-физическата подготовка на оперативния състав" и му е присъдена научната степен "кандидат на науките" (равностойна на "доктор").

През 1990 г. напуска системата на МВР и година по-късно основава фирма "ИПОН-1" ООД, която е сред най-големите охранителни фирми в страната и поема охраната на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. 

През 90-те години Бойко Борисов охранява Тодор Живков

За този период премиерът споделя: "Той (Живков - бел.ред) и Царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията".

От Царя се научих на обноски, заяви в интервю за Dir.bg премиерът

От 1 септември 2001 г. е назначен за главен секретар на МВР, а със заповед на министъра на вътрешните работи му е присъдено звание "полковник" от МВР. Година по-късно Борисов вече е генерал-майор, а на 25.06.2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.

В кабинета си като главен секретар на МВР през 2002 г.

През октомври 2005 г. Бойко Борисов участва като независим кандидат в местните избори и печели кметското място в София. На 10 ноемрви 2005 г. той е назначен за градоначалник с решение  на Столичния общински съвет.

През 2006 година е учредена партия ГЕРБ от близки до Борисов хора. Той е неин неформален лидер, тъй като според закона не може да я оглави. Година по-късно е преизбран за кмет на София.

С Цветан Цветанов през 2008 г.

На парламентарните избори през 2009 година ГЕРБ става първа политическа сила. От юли 2009 до февруари 2013 година Борисов е министър-председател на България. Той подава оставката на кабинета през зимата на 2013 година на фона на протести срещу монополите и високите сметки за ток и парно.

От май 2013 до 24 юли 2014 година Борисов е народен представител от ГЕРБ, след като на изборите през 2013 година ГЕРБ е първа политическа сила, но остава в опозиция.

На изборите през есента на 2014 година ГЕРБ отново е първа политическа сила, като създава коалиция с Реформаторския блок с подкрепата и на Патриотичния фронт. От ноември 2014 до януари 2017 година Борисов отново е премиер. Подава оставката и на второто правителство през ноември 2016 година, непосредствено след президентските избори, в които на балотажа кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева губи от подкрепения от БСП Румен Радев.

На 4 май 2017 г. третото правителство на Бойко Борисов пое властта

На предсрочните парламентарни избори през пролетта за 2017 година ГЕРБ успява да спечели най-много депутатски места и има 95 избраници в 44-ото НС. ГЕРБ води преговори с Обединените патриоти за управление, които приключват с подписване на коалиционно споразумение в края на април 2017 година, като преди това са набелязани управленските приоритети за четиригодишния мандат.

На 31 януари 2016 г. дъщерята на Бойко Борисов го дари с първия му внук, който носи неговото име. Две години по-късно премиерът се сдоби и с втори, който бе кръстен Иван.