Зеленият сертификат ще втвърди някои националистически електорати. Тези от тях, които успеят да артикулират по-радикално протеста си срещу него, ще добавят малко към своите предварително прогнозирани резултати, прогнозира пред Dir.bg политическият анализатор Иво Инджов. Той добави, че е интересна позицията на БСП в случая, като се обоснова и защо. Според него ще имаме правителство на т. нар. партии на промяната, като то ще просъществува около две години. Инджов определи настоящия държавен глава като безспорен фаворит в президентската надпревара независимо дали ще има само първи или и втори тур, тъй като той се радва на широка обществена подкрепа.

- Какво влияние ще окажат върху предизборната кампания Зеленият сертификат, високите цени на тока и корабът "Вера Су"?

- Това са проблеми от различно естество. Те със сигурност ще окажат някакво влияние върху предизборната кампания, но в никакъв случай няма да я преобърнат, да доведат до някакви много неочаквани резултати.

Съдбата на кораба "Вера Су", както и високите цени на тока, са сериозни проблеми, но първопричината българската държава да не може да реагира адекватно на тях се намира много назад във времето. Тя трябва да се търси в работата на предходни правителства, които не са създали необходимия потенциал за противодействие. След 10 години управление на ГЕРБ Българска морска администрация почти няма никакви ресурси, за да реагира адекватно в сегашната ситуация. Обслужван е частен и корпоративен интерес в енергетиката, а на всичкото отгоре имаме и много ясно изразена световна тенденция за повишаване на цените на тока.

По-интересно е как ще се отрази въвеждането на Зеления сертификат. Лично аз считам, че той ще втвърди някои националистически електорати, например тези на Възраждане, на Атака и на някои други формации от същия спектър. Може би тези от тях, които успеят да артикулират по-радикално протеста си срещу Зеления сертификат, ще добавят малко към своите резултати, без това да променя съществено предизборната картина.

Интересна е позицията на БСП. Ръководството й поиска оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Поведението й е симптоматично за втвърдяване на консервативния характер на тази партия. БСП протестира срещу Зеления сертификат, като счита, че той не е адекватен за момента, в който се въвежда, и искат оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Не че той няма за какво да бъде критикуван, но с тези си искания, социалистите се нареждат в редиците на дясно-популистките партии в Европа, които имат сходни разбирания за управление на коронакризата и считат, че държавата се меси недопустимо в индивидуалните свободи на гражданите. Същевременно удобно пропускат, че правото на индивидуална свобода свършва там, където започва правото на живот и защита на общественото здраве. БСП няма да спечели нищо с тази си позиция. Защото такова антиваксърско поведение се вписва най-вече в профила на националистическите формации. То само ще даде поредния сигнал за напредналата консервативната трансформация на партията. Корнелия Нинова обаче би трябвало да обясни на по-широко скроените социалисти как така партията се нареди рамо до рамо с ГЕРБ, искайки оставката на здравния министър Кацаров.

Що се отнася до другите формации, аз не виждам някой да е свръхголям привърженик на ваксинирането в България, макар че нуждата от него не се отрича. Въвеждането на Зеления сертификат няма да подрине техните позиции, защото просветеното обществено мнение вижда, че това е една по-либерална, но крайно наложителна мярка за овладяване на тежката ситуация, в която се намира България. Ако се поставят на кантара Зеленият сертификат и по-строги мерки, включително и национален локдаун, всеки ще си направи сметка кое е по-добре за него, за бизнеса, за България.

- Как виждате бъдещата подредба на партиите в парламента? Като че ли битката между "Продължаваме промяната" и БСП ще бъде ожесточена за второ и трето място, докато ГЕРБ държи лидерството. 

- Най-вероятно ГЕРБ ще бъдат първи, само че с нисък резултат, което няма да им позволи опция за съставяне на правителство. Още повече, че партията има "токсична" слава. Единствените, с които биха могли да се прегърнат, това са ДПС, но те също имат такава слава и публична прегръдка за съставяне на правителство между тях няма да има. ГЕРБ е обречена да мине в опозиция за по-продължително време в следващия парламент.

Що се отнася до битката за второто място, голяма е вероятността втори да са "Продължаваме промяната". Още повече, че БСП излъчва крайно разнопосочни послания в предизборната надпревара. Да не забравяме, че преди атаката срещу Зеления сертификат те поставиха някакви червени линии, като някакви второразредни фокусници се опитаха да извадят от ръкава темата за Истанбулската конвенция. Те казаха, че ще се коалират само с партии, които са категорично против Истанбулската конвенция. Знаем обаче, че има решение на Конституционния съд и независимо дали го одобряваме или не, то е в сила и конвенцията в момента не е тема в българското общество.

БСП ще се бори с "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" за второто място, но нищо чудно да се озове и на четвърта позиция, ако продължава с тази неадекватна предизборна кампания. Много ще зависи от това как партиите ще си мобилизират електоратите, ще има ли по-висока избирателна активност и др. Да не забравяме, че по време на изборите ще се намираме, ако не в някакъв пик, то в някакво високо плато на Covid заболеваемостта и електоратът на БСП отново няма да бъде мобилизиран във висока степен поради страха от зараза.

- Ще променят ли "Има такъв народ" и какъв резултат очаквате от тях?

- Рано е още да се каже, ситуацията е динамична, но във всеки случай не им отреждам второ място, те ще бъдат трети или четвърти. А при една добра мобилизация на Демократична България, тази коалиция би могла да задмине "Има такъв народ". Но все пак виждате колко е малка разликата, дори в рамките на статистическата грешка между три-четири партии в момента според различни социологически проучвания. Тук е въпросът не кой на коя позиция ще бъде след ГЕРБ, а ще има ли политическа воля за създаване на коалиционно правителство. Според мен въпреки проблемите помежду им, обстоятелствата притискат "партиите на промяната" да сформират такова правителство.

Колкото до промяната на поведението на ИТН, ако от тях зависи съставянето на правителство, най-вероятно те ще направят компромиси, въпреки че издават противоречиви сигнали.

- Заговорихте за партиите на промяната. Мислите ли, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще успеят да влязат в следващия парламент или ще бъдат изместени от някоя от патриотичните формации?

- Най-вероятно "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще влязат в парламента, макар че този път това не е гарантирано, тъй като част от техния електорат ще се оттече към "Продължаваме промяната". Повод за моята оптимистична прогноза все пак е свършената работа от Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и останалите в двата краткосрочни парламента. Нека не забравяме, че "комисията Манолова" беше един от най-следените публично парламентарни форуми, въпреки че имаше само три заседания в рамките на първия парламент след 4 април. Тя зададе тона и посоката на ревизия на икономическите сделки и на задкулисните договорки по време на управлението на ГЕРБ. Немалка работа свърши и "комисията Хаджигенов" - за разследване на полицейското насилие срещу протестиращи, както и за подслушванията по време на протестите. Лидерите на тази формация са много активни в публичното пространство и на терен, така че при тях много голяма роля ще играе самата предизборна кампания.

А що се отнася до националистическия сектор, там най-добри са шансовете на "Възраждане". При положение, че те получат "бонус" от съпротивата си срещу Зеления сертификат, е възможно партията да влезе в парламента. Тя обаче не "краде" от електората на коалицията на Манолова-Хаджигенов. Така че съществува вариант и двете партии да са в парламента.

- Може ли да очакваме стабилно управление с четиригодишен мандат?

- Според мен правителството ще изкара поне две години. Трудно е при динамичните политически процеси и прегрупиране в политическото пространство да се правят по-дългосрочни прогнози, например за четиригодишен мандат. Трябва да видим с какви позиции отделните партии ще влязат в коалиционните преговори и кои от тях все пак ще стоят на масата, за да бъдем по-коректни в прогнозите.

- Правителство на "партиите на промяната" ли ще бъде следващият кабинет?

- Условно казах две години. Мандатът може да е година и половина, може да е две години и половина. Но да, предвиждам правителство на "партиите на промяната" с отговорна роля на "Продължаваме промяната", Демократична България, "Изправи се БГ! Ние идваме!". "Има такъв народ" също бих ги причислил към тази хипотетична коалиция. Да не забравяме, че при определени конфигурации може да се наложи и подкрепата на БСП за сформиране на такова правителство. БСП даде заявка, че все пак е конструктивна политическа сила при преговорите в предишния парламент. Нищо чудно да има правителство, ако не с нейно участие, то поне с нейна подкрепа.

- Ше има ли по-висока активност при избори "2 в 1"?

- По-висока ще бъде избирателната активност спрямо юлските парламентарни избори. Дали обаче ще бъде по-висока отколкото на 4 април, е още рано да се каже. Нещата много зависят от развитието на коронапандемията. Във всеки случай може за обсъждаме една избирателна активност от около 50%, която при сегашната политическа ситуация би легитимирала добре изборните резултати.

- Този път президентската надпревара е много интересна. Ще има ли фаворит на първи тур и кой ще бъде той? Ако ли не, кои президентски двойки отиват на балотаж?

- Президентската кампания не е преставала да има фаворит, вкл. след обявяване на кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов. Този безспорен фаворит беше и си остава сегашният президент Румен Радев. Има вероятност той да победи още на първия тур. Не трябва обаче да се изключва възможността и за втори тур, където ще има прегрупиране на силите. Ако има балотаж, на този етап най-вероятно е противник на Радев да бъде проф. Герджиков. Категорично победител обаче ще бъде Радев заради позициите си като държавник, поведението си и изградения си имидж.

- Категоричен сте в прогнозата си, макар че има вероятност на евентуален балотаж проф. Герджиков да бъде подкрепен от ДПС, а защо не и от Демократична България?

- Ние не знаем как ще гласува електоратът на ДПС, въпреки указанията на върхушката на тази партия. Демократична България няма да даде официална подкрепа на проф. Герджиков. А според изказвания на лидерите й част от избирателите на тази формация ще гласуват за Румен Радев, който се радва на широка партийна и обществена подкрепа - от БСП, "Продължаваме промяната", "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Има такъв народ", много интелектуалци, пък и обикновени хора.