Мечтата на много младежи за престижен университет в Европа или САЩ може да се превърне в реалност благодарение на студентския кредит. Макар и стандартен банков продукт, този вид заем има своите особености.

Как да продължа своето образование?

Има различни видове студентски кредити, с които младежите могат да продължат образованието си. Преди да изтеглите заем с тази цел трябва да се запознаете със спецификата на програмите за подпомагане на студенти. Ако решите да изтеглите заем, имате два варианта – да кандидатствате за отпускане на кредит, гарантиран от държавата, или да изтеглите студентски кредит от банка, която предлага продукти, специално разработени за потребностите на младежите.

Студентски кредит, гарантиран от държавата

Студентските кредити, гарантирани от държавата, са с фиксирана лихва, а тяхното погасяване започва след края на обучението. Услугата е достъпна за граждани на България и граждани на друга държава-членка на Европейския съюз или Швейцария, но гарантираните от държавата кредити могат да се използват единствено за обучение в български университети. Студентите трябва да отговарят едновременно на няколко критерии: да не са навършили 35 години, да се обучават в редовна форма „бакалавър“, „магистър“ или „доктор“ във функциониращо законно държавно или частно висше учебно заведение, да нямат същата образователна или научна степен и да не са отстранени или прекъснали своето обучение.

Гарантираните от държава студентски кредити служат единствено за плащане на семестриалната такса или за издръжка при раждане на дете по време на следване. Директен достъп до средствата получателят на заема няма, тъй като банката е ангажирана с превеждането на семестриалната такса на университета. 

Студентски кредит с разширено приложение

Много от банките предлагат кредит, който може да бъде използван не само за покриване на таксата за обучение, но и за други цели, свързани с академичния процес. Така студентите могат да използват заема за издръжка, текущи разходи, закупуване на компютри и учебни пособия, участие и покриване на разходите по студентски бригади в чужбина, както и следване извън страната.

Според експертите все повече студенти се насочват именно към този вид кредит – техният размер се е увеличил 3 пъти през последната година. Повечето студентски кредити с разширено приложение имат изискване за поръчител (пр. единия родител). Например, максималният размер на такъв заем в УниКредит Булбанк е един от най-високите на пазара - 25 хил. лв. за обучение и издръжка или 5 хил. лв. за бригада в чужбина.

Студентският кредит в УниКредит Булбанк е част от специалната програма за студенти и преподаватели Академична лига. Проектът е създаден по инициатива на студенти от клубовете „Моята банка на бъдещето“, съвместно с онлайн платформата www.Kosher.bg. Данните сочат, че за миналата година са отпуснати близо 600 хил. лв. кредити на студенти по тази програма.



Очаквайте темата в понеделник:Какво знаем за лизинга?

Своеобразен онлайн консултант на Дир.бг с експертната подкрепа на УниКредит Булбанк и Метлайф България.