Продължаваме поредицата си за българските подземия с една доста любопитна история. В покрайнините на Банкя се натъкнахме на странно изглеждащи сгради, в които намерихме скрит вход на бункер. Решихме да проверим тунела, но той се оказа сравнително къс и скучен. Началото му бе замаскирано в някакъв вид сервизни помещения или гаражи, а краят му бе зазидан и очевидно се намираше в пода на някаква постройка.

Оказа се, че въпросната сграда е не коя да е, а последната резиденция на Тодор Живков, а невзрачното подземие е нейният евакуационен тунел. Разгледахме и заснехме резиденцията на бившия Първи, настанил се там след смъртта на дъщеря си Людмила. В комплекса Тато живее до края на 1989 година и именно там той научава за плановете да бъде свален от власт.

Вижте как изглежда резиденция на Тодор Живков в Банкя >> >> >>

През 80-те години на миналия век резиденцията е посещавана от множество държавни лидери. Там, където навремето е отсядал съветският държавен глава Леонид Брежнев, днес нощуват клошари. Модернистичната фасада е превзета от бурените. Бездомните кучета намират убежище в стаите на резиденцията през дъждовните и мрачни дни, а крадците все още не са успели да изнесат всичко.

Историята

От векове наред Банкя се слави с лечебните си води и въздух. В началото на миналия век това привлича вниманието на висшите държавни среди. Построена е модерна и красива баня, както и голяма балнеолечебница. Те са редовно посещавани от цар Фердинанд и неговото семейство, заради което и местните ги наричат "царски". През 70-те години на миналия век над Банкя започва строежът на нов модерен балнеокомплекс, който да използва лечебните води и наситения с отрицателни йони и озон въздух на градчето. Властта харесва идеята и решава да промени предназначението на строящия се комплекс, като го превърне в спа център, предназначен за висшите кадри на управляващата комунистическа партия.

Резиденцията в Банкя

В началото на 80-те правителственият санаториум отново е преустроен, този път в дом на Тодор Живков. Той не иска да живее в резиденцията в "Бояна", тъй като там всичко му напомня за починалата Людмила Живкова.

Резиденцията в Банкя обаче остава сравнително пуста. Охраната и шофьорите са изолирани в специални сгради около входовете. Имало готвачи, медицински сестри, идвал и лекар. Свидетели обаче разказват, че в комплекса Живков водел самотен живот.

Ето как изглежда кабинета на Тодор Живков

Малко преди да се нанесе, е построен и тайният тунел за бягство, водещ от резиденцията до гаражите на охраната. Причината за липсата на бункер е по-комплексна. От една страна строежът е започнал без план за изграждането на такъв. Когато правителственият санаториум става резиденция за управляващия страната, е предвидено, че при кризисна ситуация той няма да се намира в Банкя, а на друга възможна локация. Едно от тези места ще бъде и обект на бъдещ наш материал, който може да очаквате.

Изолацията на Живков в Банкя била нарушавана единствено от посещенията на чуждестранни лидери, предимно от Източния блок на социалистическите държави. Може би най-високопоставеният гост бил ръководителят на СССР Леонид Брежнев.

Зловещите лица, нарисувани по тоалетната на Тодор Живков

Заради настаняването на Тодор Живков в Банкя целият град бил под засилена охрана. Спецчасти пазели улиците, по които минавала лимузината на път за София. Суровата дисциплина довела и до инцидент. Служители на УБО застреляли войник, който се навел, когато покрай него преминава кортежът на Тодор Живков. Охраната решила, че армеецът се готви да извърши атентат. В действителност убитият войник просто се навел да вземе падналата си носна кърпичка.

Природата превзема държавната резиденция в Банкя

Уединените сутрешни разходки, обсъждането на политическата ситуация в тесен кръг от приближени и четенето на секретни документи били ежедневие за Тодор Живков, усамотил се в кабинета си в Банкя. Там той научава, че Москва и Михаил Горбачов планират го отстранят. На 8 ноември 1989 година Тато е посетен в резиденцията си от съветския посланик Виктор Шарапов, който му намеква, че трябва да подаде оставка.

Макар и неохотно, остарелият Тодор Живков се съгласява. Той мисли, че новите управляващи все пак ще оценят заслугите му и ще го оставят да живее необезспокояван в резиденцията. Броени дни след оставката си вече бившият Първи е изгонен от Банкя, а след това е поставен и под домашен арест.

Така изглеждат повечето стаи на резиденцията

От държавна, резиденцията става общинска. През 1991 година комплексът преминава във владение на приближената до властта японска милиардерка Масако Оя. Тя решава да превърне имота в луксозен голф клуб, предназначен за формиращата се класа от новобогаташи. Японката се настанява в стаята на Тато, която декорира изцяло в розово. Част от помещенията за охраната пък са превърнати в центрове за масаж.

Преустройството на резиденцията в "първото и най-голямо игрище за голф на Балканите" обаче не се случва. Говори се и за изчезнали пари на инвестиралите в идеята. Японската милиардерка не се справя с управлението на имота, в който 49% от собствеността все още принадлежи на общината. След смъртта на Масако Оя в резиденцията трайно се настанява забравата.

Настояще и бъдеще

Комплексът е изоставен от над 20 години, но масивното му строителство не се поддава на неблагоприятните условия. Липсват структурни дефекти и пропадания в изградената от бетон и облицована с камък резиденция.

Резиденцията в Банкя

За сметка на това прозорците са изпотрошени, а в сградата често преспиват бездомни хора и кучета, оставящи бъркотия след себе си.

Комплексът е изпълнен с графити. Любопитни са и зловещите лица, нарисувани с маркер в тоалетната на бившия Първи. Басейнът, пригоден за по-ниския ръст на Тодор Живков, е в по-лошо състояние, заради падналата облицовка на тавана.

Ситуацията с държавната резиденция е без светлина в края на тунела, споделят местните

Стаите на резиденцията, които по-късно са трансформирани в хотелски, са празни. Свидетели разказват как след изоставянето си комплексът е бил подложен на редовни набези, продължаващи и до днес. Така например до преди година все още има фотьойли, готварски печки и дори занемарени компютри "Правец". Днес обаче артефактите от миналото са много по-малко.

Местните са чували множество идеи за възраждането на комплекса - отново като спа хотел или дори трансформирането му в център на ЦИК.

Дори 20 години след изоставянето си, резиденцията не е напълно обрана

Липсата на сериозни инвеститори, административните неуредици и недостатъчният държавен бюджет гарантират, че резиденцията ще бъде оставена на произвола на съдбата и в следващите 30 години, споделят местните.

Може би едно от малкото положителни неща около комплекса е, че той е любимо място за фотографи и е харесван от новото поколение градски изследователи, занимаващи се с проучването на подобни изоставени места.