"Стресът, ето я думата! Големият злодей на века. Но как е възможно? Как биологично протича неговото въздействие?" Големият въпрос задава проф. Давид Хаят още преди две години в книгата си "L'Enquête vérité: Vous n'aurez plus peur du cancer" (Повече няма да се страхувате от рака)

Най-известният онколог във Франция и международно признат експерт сподели на медийна среща в София как да намалим рисковите фактори, които водят до развитието на онкологични заболявания като стреса и тютюнопушенето.

Поради епидемичната обстановка проф. Хаят се включи виртуално в срещата на тема "Намаляване на вредата от тютюна" и даде подробности за изследванията и наблюденията си от клиничната практика.

Проф. Хаят от години изследва рисковите фактори, които водят до развитието на онкологични заболявания. Бивш началник на отделението по онкология на болницата "Питие-Салпетриер" в Париж, член на борда на Американското дружество по клинична онкология, автор на националния план за борба с тютюнопушенето във Франция и на закона за забрана за пушене на закрити места, бивш председател на Националния институт за рака на Франция - това са само една част от дейностите на професора в борбата с рака през годините.

Злото, което довчера се смяташе за непобедимо, всъщност подлежи на превенция и тя е свързана с рисковото поведение на хората, което включва както храната, така и вредните навици като тютюнопушенето. За намалим вредата, това поведение трябва първо да се промени, убеден е специалистът.

Проф. Давид Хаят, член на борда на Американското дружество по клинична онкология, автор на националния план за борба с тютюнопушенето във Франция и на закона за забрана на пушене на закрити места, бивш председател на Националния институт за рака на Франция

"Ако шофираш бързо, увеличаваш риска от катастрофа. И затова сме измислили предпазните колани, въздушните възглавници и дисковите спирачки. Знаем, че нездравословното хранене е вредно. И се опитваме да убедим хората да се хранят по-добре. Но сме създали и статините, тромбоцините антиагреганти и стентовете за коронарни артерии. За излагането на слънце имаме слънцезащитни продукти. При секса, за да се избегне HPV рак, ползваме кондоми и прилагаме ваксинации.

Защо не правим това и по отношение на тютюна? Ясно е, че по-ефективната стратегия за намаляване на вредата е да убедим хората да спрат напълно употребата на тютюн. Това със сигурност е най-доброто решение", заяви професор Хаят на срещата в София.

Пушенето: Как да намалим вредата, ако не можем да откажем цигарите?

Тютюнопушенето остава твърдо първата причина за развитие на рак в последните 27 години, въпреки че класирането на факторите, които го причиняват се променя в последните 2 десетилетия. Ако не можем да променим рисковото си поведение, можем поне да се опитаме да намалим риска от това поведение. Сред първите стъпки са спирането на цигарите и правилният избор на храната ни, заяви проф. Хаят на срещата в София.

Спирането на пушенето обаче се оказва трудна задача за много хора. 64% от хората не спират цигарите, дори когато чуят диагнозата "рак на белия дроб" и знаят, че изходът може да фатален. Отказът от цигари несъмнено е най-доброто решение. Но за онези, които не могат има алтернативи.

"Иновациите, като нагреваемите тютюневи изделия и електронни цигари, може да са по-малко вредна алтернатива. Това няма да премахне употребата на тютюн, но ще спомогне за намаляване на смъртните случаи, дължащи се на пушене. В края на краищата, за мен като онколог, това е важно", посочва проф. Хаят.

Проф. Хаят се включи виртуално в срещата "Намаляване на вредата от тютюна" в София

"Ако искаме да предотвратим развитието на рак, свързан с тютюнопушене, трябва да разберем как цигареният дим причинява рак. Причината за формирането на канцерогенните вещества в дима е температурата, при която горят тютюневите листа. Когато температурата надвиши 350 градуса, тютюневите листа горят. Така започва формирането на различни канцерогени, сред които бензоапирен и бензоантрацен, които са две от най-опасните за човека канцерогенни вещества. Напълно е доказано без никакво съмнение, че развитието на рак винаги се свежда до връзката доза-отговор. На колкото по-голямо количество канцерогенни вещества сте изложени, толкова по-висок е рискът от развитие на рак. И това важи за всички рискови фактори за рака. Значение има и продължителността на излагане на даден канцероген. Независимо дали пушите 20, 30 или 40 цигари на ден, колкото по-дълго време пушите, толкова по-висок е рискът да се разболеете от рак на белия дроб."

"Рискът, свързан с пушенето на цигари, е 1, но спадът до 0.01 при употребата на електронни цигари и до 0.02 при IQOS", заяви проф. Хаят.

Проф. Хаят цитира проучване на Агенцията за обществено здраве на Англия, според която ако пушачите преминат напълно на електронни цигари, то това ще донесе съществени ползи за общественото здраве в сравнение с продължителното пушене.

Срещата за намаляване на вредата от тютюна се провежда два месеца след като Американската агенция за храни и лекарства FDA издаде разрешение разрешение за предлагането на системата с нагряване на тютюн IQOS като "тютюнево изделие с модифициран риск" в САЩ.

"За да се получи такова разрешение по процедурата, наречена MRTPA (заявление за тютюнево изделие с модифициран риск), трябва да се докаже, че издаването на решение за модифицирано излагане "насърчава общественото здраве" и носи ползи за обществото като цяло.", разясни професорът. "За да издаде разрешението американската агенция FDA проведе собствени проучвания и експерименти в свои лаборатории, като анализира аерозола от системата за нагряване на тютюн IQOS и установи, че той съдържа по-малък брой токсични вещества в сравнение с цигарения дим и че много от идентифицираните токсини са в по-ниски концентрации от тези в цигарения дим. Установи и, че концентрациите на никотин, които получавате при употреба на IQOS, са равни на тези при пушенето на конвенционални цигари.", допълни френският онколог.

Противораковата диета : Риба вместо червено месо

До голяма степен обаче ракът може да се повлияе, ако ограничим част от рисковете, на които се подлагаме сами, заяви проф. Хаят по време на медийната среща ,в която се включиха онлайн и на живо близо 100 журналисти от целия свят. А именно рискът, оказва се, е изцяло ръцете на всеки човек. Както по отношение на пушенето, така и по отношение на нездравословното меню. Като изследовател на връзката между храненето и онкологичните заболявания проф. Хаят има дългогодишни наблюдения по темата.

"Например ако разгледаме връзката между количеството червено месо или преработени местни продукти, които ядем и риска от колоректален рак, виждаме че всеки път, когато се увеличи консумацията на червено месо или преработени месни продукти, които се смятат за канцерогенни, се увеличава и рискът от колоректален рак. И обратно, ако вместо да ядете червено месо или преработени месни продукти, ядете риба, колкото повече риба консумирате, толкова по-малък е рискът от развитие на колоректален рак.", допълни онкологът.

Стресът е спусък на рака

"След 40 години опит, потвърждавам, че съществува връзка между стреса и рака. Това, което можехме да предчувстваме, да предугадим е вече нещо установено. Целият въпрос е да се разбере защо и как стресът служи като спусък!", пише Хаят в своята книга "Истината за рака". В нея светилото в онкологията анализира причините, които благоприятстват възникването на рака, как можем да повлияем, за да намалим възможността да се случи, каква е ролята на стреса - от независищи събития или от такива, на които можем да повлияем като променим начина си на живот. И доколкото е възможно тази връзка да се изследва, резултатите са показателни.

Развод, раздяла, загуба на съпруг или близък - това са най-стресиращите събития, а финландско изследване сред над 10 000 жени в продължение на над 22 години показва и как те са повлияли върху здравословното им състояние.

Наличието на поне едно предхождащо болестта състояние на стрес увеличило риска от рак на гърдата с 35 процента. Разводът или раздялата увеличават риска 2,2 пъти, смъртта на съпруг - 2 пъти и смъртта на много близък или родител - с 35 процента. При мъжете влиянието на стреса е също толкова ужасно - през 2016 г. британско изследване установява връзката между мъчителната тревога и риска да умрат от рак при повече от 15 хил. англичани на възраст над 40 години. При мъжа тревожността причинява удвояване на смъртността от рак.

"Аз съм дълбоко убеден, че съществува връзка между клетъчните емоции - и следователно нашите собствени емоции - и рака. Тази връзка се обяснява с клетъчната интелигентност. Така че, ако моите клетки страдат, логично е те да ме накарат да почувствам в себе си, че повече не мога да понасям това страдание. контактът с хиляди болни, от всякакъв произход, при всякакви условия, лично ми е показал, че тя съществува."