Още преди спечелването на титлата Европейска столица на културата за 2019 година, Община Пловдив започна да реконструира изоставения до преди години квартал в центъра на града „Капана“. Четиригодишните усилия на Общината и Фондация „Пловдив 2019“ да съживят мястото доведоха до превръщането му в единствения по рода си в България квартал на творческите индустрии. В момента мястото кипи от живот и привлича все повече и повече посетители.

В „Капана“ се провеждат значими събития, които ускоряват ритъма на града. Кварталът е домакин на утвърдения формат One Design Week, който започна вече този уикенд и ще продължи до 28 юни. Близо 200 участника от 20 страни ще се включат в седмото издание на престижното международно събитие за дизайн и визуална култура. Освен основната изложба “Being Post-Digital“ - "Постдигитално съществуване” с куратор Рене Беекман и традиционния професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн, тази година отново ще се проведат редица инициативи със свободен достъп за широката публика.

През цялото лято всеки уикенд в „Капана“ е изпъстрен с най-различни форми на артистичен живот. В традиция обещават да се превърнат вече отминалите фестивали като „Графики в Капана“ и „Капана Фест“. Последният се проведе в края на м. май и изуми посетителите с богатата си и пъстра програма. Безспорен гвоздей още в първия ден беше участието на забележителната Янка Рупкина и проект „Българи“. Мистичният й глас беше комбиниран с хип-хоп бийтове, а етно ритмите обработени във фънки браз стил.

„Игрите на Капана – Бъди активен в Капана“ е друго интересно събитие, което стартира още на 31 май и ще продължи до 30 септември. Целта на организаторите е да популяризират физическата активност и култура, движението и опознаването на интересните локации в квартала. Игрите включват забавни приключения за деца и възрастни, маршрути, интересни задания и трасета, тайни скривалища на съкровища, турнир по федербал, обучения по ориентиране и др. Друго дългосрочно събитие е „Сиренце в Капана“, което предлага на публиката всеки уикенд през юни театрални представления за деца и възрастни.

С нетърпение очакваме и Фестивалите „ТЕБ.Е.ШИР.“, „Графити в Капана“ и празника на тениската. Шареното лято в „Капана“ продължава и обещава заинтригуващи занимания за всеки. За да не изпуснете атрактивните събития, следете програмата на квартала в неговата фейсбук страница www.facebook.com/kapana.creative.district) или на сайта www.visitplovdiv.com.