Това съобщи БТА, като се позова на доц. д-р Петко Лисаев, ръководител катедра "Съдебна медицина" при Медицинския университет в Плевен. Във вторник е установена самоличността и на останалите три починали жени - Галина Иванова, Антоанета Апостолова и Елена Халачева.
Близките са уведомени и сами ще решат дали да приберат телата на своите роднини или ще изчакват още допълнителни анализи, които да потвърдят самоличността на силно обгорените тела, каза лекарят. Разпознаването ще стане по косвени данни-парчета от дрехите, вещи и незначителни части от оцелелия багаж, уточниха от прокуратурата.
Взели сме от телата за контрол и сравнение всички необходими материали, работата ни по случая ще продължи, каза още доц. Лисаев. Анализират се ДНК-експертизи, серологични, хистологични и други проби. Всички материали ще бъдат предадени на разследващите органи, за установяване причините за трагедията, допълни лекарят.
Работата по разпознаването на трите жени продължи най-дълго, защото те бяха най-много обгорели. Към екипа на съдебните лекари бяха привлечени патоанатом, хистолог и анатом. Специалистите категорично установиха, че жертвите на пожара са девет и са категорични и по самоличността на деветимата.
Съдебният лекар Данчо Деков поясни, че след пожара са открити и биологични остатъци от животински произход, които тепърва ще се изяснява какви са и как са попаднали там.
На 2 март бяха идентифицирани телата на Валерия Желева, проф. Рашо Рашев, Даниел Вичев, Мая Машева, Стоян Ковачев и Калчо Стефанов.
Междувременно наблюдаващият прокурор Валери Мирчев заяви, че Окръжна прокуратура работи по четири версии, включително и за умишлен палеж в спалния вагон на влака. Другите са: неумишлени действия на пътници, недостатъчно премерени действия на персонала и повреда в електрическата инсталация. Иззето е техническото устройство, записващо движението на влака, извършени са експертизи на електрическата инсталация на композицията, добави прокурорът.
Прокуратурата е изискала да бъдат разпитани всички лица, които са били във влака, както и служителите на пожарната и полицията, поели случая в момента на потушаване на огъня. Възложена е проверка кога е правен технически преглед на вагоните, от кого и как, допълни Мирчев. Затова разследващият екип е разширен с още двама дознатели.
На свой ред окръжният прокурор на Плевен Марио Василев съобщи, че делото за пожара във влака е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Той заяви, че прокуратурата е готова, след като събере необходимите доказателства, да потърси наказателна отговорност за пожара от установените лица, независимо от коя институция са и какви постове заемат.
Вижте снимки след трагедията