Заселени в Австралия през 40-те години на 18 век, за да помагат на изследователите да пътуват през пустинята, сега скитащите се свободно камили вече наброяват около един милион и броят им се удвоява на всеки девет години. Те се конкурират с овцете и добитъка за храна, газят посевите и плашат жителите, нанасят щети на водопроводи и сервизни помещения.
Миналия месец федералното правителство задели 19 млн. австралийски долара (16 млн. американски) за програма за ограничаване на популацията от камили. Освен изпращането на снайперисти с хеликоптери и пеша, властите обмислят превръщането на част от животните в деликатеси като камилски бургери например.
Ловци в САЩ са застрелвали вълци от хеликоптери в Аляска в изпълнение на програма за контрол на хищниците. Над 800 животни са убити и това предизвиква остри дебати още от началото й преди пет години.
Глен Едуардс, който работи по австралийската програма, твърди, че камилите трябва да бъдат намалени с две трети, за да се ограничи катастрофалната вреда за околната среда.
Износителят на камили Пади Макхю обаче твърди, че масовото избиване би било неефективно. "Какво ще правим, когато след 20 години броят се възстанови? Ще пропилеем още 20 милиона ли", пита той.
Камилите, които служителите на Макхю ловят, се продават в чужбина, използват се в туризма или се преработват за месо. Според Макхю през последните години има бум в международното търсене на тези животни. Главният проблем с лова и износа им е, че достигат до 2,1 м височина и 900 кг тегло, изтъква президентът на Австралийското дружество за защита на дивите животни Патрик Медуей.
Според Тони Пийкок от изследователския център за инвазивни животински видове в университета в Канбера застрелването от хеликоптер всъщност е най-ефективният и хуманен метод.
Марк Пиърсън от правозащитната Организация за освобождение на животните от Ню Саут Уелс предлага друго решение - контрол над раждаемостта чрез хапчета за безплодие. Едуардс обаче възразява, че дори ако човек може да се доближи достатъчно, за да даде на камилата въпросното хапче, тя живее до 30 години, което означава още десетилетия екологични щети. Той е привърженик на комплексния подход, който да включва използване на част от животните за месо. Във всички случаи обаче препоръчва правителството да предприеме незабавни действия, ако не иска да се изправи пред криза.