А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др., пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“, пише e-vestnik, предаде БЛИЦ. Има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава.
Какво е опасното на флуорида? Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция «Обществено здраве“ на МЗ казва: "Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“.
У нас в търговската мрежа се продават 13 марки минерални води, в които концентрацията на флуорид е по-висока. Те са от находищата "Хисаря", "Велинград", "Девин", "Михалково", "Ракитово", "Старо Железаре", "Баничан" и "Бързия". Близо до стойността от 1,5 mg/l са и минералните води от "Леново" и "Шипково", твърдят още експертите.