Режисьорът от полски произход с френско гражданство бе арестуван вчера в Цюрих въз основа на американска заповед за задържане.  
"Не съм запозната с подробностите, но това е шокиращо", заяви тя в интервю за френската телевизия Те Ве 5, в. "Монд" и Радио Франс ентернасионал и добави, че Полански е "световно известен интелектуалец", предаде БТА.
На въпрос от журналист дали ЮНЕСКО ще поиска освобождаването на Полански, Бокова отговори, че все още не е официално встъпила в длъжност като генерален директор на организацията, което се очаква да стане през октомври.
"Това обаче не е справедливо, разбира се, че не е справедливо", отбеляза тя.
Ирина Бокова бе избрана на 22 септември за генерален директор на ЮНЕСКО. Междевременно видни творци на световното кино поискаха незабавно да бъде освободен Роман Полански, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Сред подписалите петицията са Еторе Скола, Бернар Таверние, Коста Гаврас, Моника Белучи, Фани Ардан и организаторите на фестивала в Кан.
През 1977 г. Роман Полански е признат за виновен от американски съд за секс с 13-годишно момиче. Той постига споразумение със съдията, но след като е заплашен, че ще прекара в затвора по-дълго време, отколкото е договорено, през февруари 1978 г. напуска САЩ и бяга във Франция. Оттогава Полански не е стъпвал в Щатите, където може да бъде арестуван незабавно. В началото на тази година съдът в Лос Анджелис отхвърли иска на Роман Полански да бъде преустановено започнатото преди повече от 30 години дело срещу него. Режисьорът твърди, че процесът срещу него не е бил справедлив и трябва да бъде прекратен.