Тази година 44 града участват в надпреварата, като те ще бъдат оценявани по общо 32 критерия, сред които брой указателни табели, инвестиции в инфраструктурни проекти, екологично състояние на града и много други, съобщи Дарик радио, което е сред организаторите. Предишните две години за най-добър град за живеене беше обявен Варна.
5 нови града влизат в класацията за най-добър град за живеене - Белоградчик, Созопол, Несебър, Поморие и Каварна.
„Това, според нас, които оценяваме по критерии всеки един от участващите градове, е град, който сбъдва мечтите, в който може да се живее и работи, независимо дали е хаотичен по български или не е. Град, в който непрекъснато има нови инвестиции както в инфраструктурата, така и в образованието, в приятните магазини, от които можеш да пазаруваш късно вечер", обясни програмният директор на Дарик радио Константин Вълков.
На страницата на кампанията grad.dariknews.bg чрез он-лайн гласуване всички желаещи могат да дадат своя глас и така да определят кой е най-добрият град за живеене според тях. Тази година ще се търсят и градовете, които най-точно се вписват в определенията „Най-добър бизнес град", „Най-зелен град", „Най-красив град", както и „Парти град". Целите на кампанията са всички - от гражданина - до кмета, да се опитат да направят следващите 12 месеца техния град по-добър за живеене.