Само полицаите, които бяха осъдени, имат защитници, а би трябвало и министерството да разполага с такъв, заяви той по БНТ тази сутрин.
Петимата бивши антимафиоти от Благоевград бяха осъдени на общо 82 години затвор по обвинение за смъртта на Чората. Той почина при акция "Респект" през 2005 г., разпоредена от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков.
Според Йорданов обаче след тези присъди ръководството на МВР трябва да събере данни за конкретни казуси и да ги даде на Върховния касационен съд, предаде БЛИЦ. 
"Най-високата присъда по делото „Чората” е 18 години. Съдът приема, че има умисъл, а за умисъл трябва да има и мотив, аз така и не разбрах какъв мотив се приема, че са имали полицаите, за да убият Ангел Димитров",  отбеляза Йорданов, който е адвокат по професия и в момента се занимава с това.
"Преди години един полицай беше убит от собственик на овощна градина, само защото беше откъснал няколко ябълки,  а убиецът получи едва 4 години затвор, такива случаи трябва да се имат предвид, когато се съдят служители на органите на реда", коментира още той.
Ексминистърът смята, че точно такива случаи трябва да бъдат предоставени на председателя на Върховния съд.
"В едно гражданско общество всеки може да защити позицията си. И в случая това, което би могло да направи ръководството на МВР, е да събере данни за конкретни казуси, които да бъдат дадени на председателя на Върховния съд, а той може вече да задвижи процедурата, има тълкувателна практика на Върховния съд и нещата би трябвало да се оеднаквят", категоричен бе Емануил Йорданов.
Вчера полицейският синдикат организира протест на площада пред църквата “Св. Неделя” в София за законодателни промени, които да инкриминират посегателствата срещу полицаи при изпълнение на служебните им задължения.
Целта беше да се потърси обществена подкрепа за служители на МВР, срещу които, според синдикалистите, съдът е проявил "специфично отношение", като например в случая с делото “Чората”.
Неотдавна вътрешният министър Цветан Цветанов защити осъдените полицаи и съобщи, че МВР, като страна по този процес, трябва да плати иск за 250 000 лева.